More

  Снежното априлско утро ја разбуди БиХ: „Ќе биде уште постудено, ова е исклучително интересен месец“

  spot_img

  Снежната покривка денеска ја разбуди природата и граѓаните во голем дел од Босна и Херцеговина. Ладно е, а ќе биде уште постудено, најавува метеорологот Бакир Крајиновиќ, заедно со интересна статистика и преглед на отстапувањата од минатото.

  Викендов, во однос на минатиот, температурите би можеле да бидат и триесетина степени пониски. Огромна е разликата помеѓу вторник и среда, па така, на пример, во главниот град на Босна и Херцеговина утрово беше 2 степени, а вчера до 22 степени.

  „Месецот април е исклучително интересен, може да ги понуди сите четири сезони за многу краток временски период. Еден од индикаторите може да биде амплитудата на температурата на воздухот. Анализата на минималните и максималните температури за Сараево во периодот од 1961 година до денес укажува дека во просек оваа вредност за месец април изнесува 25,7 °C, најниската е 19,2 °C е забележана во 1991 година, кога најниската температура била – 0,2 °C (23.04.1991), а максималната беше само 19.0 °C измерена на 30.04.1991 година. години. Меѓутоа, од друга страна, во април 2003 година, разликата беше екстремна до 36 °C. Тој април во Сараево најниската температура е измерена на 9 април 2003 година. година и изнесуваше -6,2 °C, а максимумот е измерен на 30 април 2003 година. година и изнесувала 29,8 °C. Годинава измеривме рекордни температури на воздухот на 14 април 2024 година. година, а веќе во петок и сабота минималните одат под 0 °C. Но, тешко дека ќе дојдеме до отстапувањето од 2003 година“, објасни метеорологот Бакир Крајиновиќ.

  Објавена временска прогноза за април: Се знае кога се очекува стабилизација

  Крајиновиќ ги наведе и априлските снежни рекорди во БиХ: Мостар 2 см во 2021 година, Градачац 11 см во 1973 година, Столац 15 см во 1971 година, Сански мост 16 см во 1982 година, Зеница 19 см во 1995 година, Тузла 284 см во 1973 година, 30 см во 1991 година, Ливно 30 см во 1997 година, Сараево 33 см во 1957 година, Јајце 40 см во 1991 година, Дрвар 46 см во 1991 година, Бихаќ 50 см во 1971 година, Иван-седло 60 см 1957 см.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img