More

  Сите придобивки од мускатното оревче

  spot_img

  Мускатното оревче е популарен зачин добиен од семето на дрвото Myristica fragrans, кое по потекло е од Индија, Индонезија и Шри Ланка.

  Овој зачин со сладок и јаткаст вкус подеднакво често се додава во слатките и солените јадења за да се нагласи нивната арома.

  Познат е и како додаток за варено вино.

  Но, дали знаевте дека со консумирање помали количини од овој зачин, можете да ги ублажите здравствените проблеми и да го подобрите не само вашето физичко, туку и менталното здравје?

  Овој зачин долго време се користи како природен лек во традиционалната медицина.

  На пример, во ајурведската медицина се користи за ублажување на дигестивните проблеми, како и за добар сон бидејќи има смирувачки својства.

  Според кинеската медицина, поволно делува на циркулацијата и здравјето на слезината и дебелото црево.

  Прочитајте повеќе на „Арт кујна“.

  Фото: Pixabay

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img