More

  Дали знаете колку пати треба да го џвакате секој залак?

  spot_img

  Многу сте гладни и сте на кратка пауза за ручек, па затоа е тешко да одвоите време да ја џвакате секоја залак храна во фина каша, но здравствените експерти велат дека е исклучително важно да стекнете навика за темелно џвакање.

  Германското здружение на забни техничари посочува дека е многу важно секоја залак храна да се џвака до 30 пати, ако е можно, што е навика која бара и внимателно јадење и самодисциплина.

  Зошто е толку важно темелното џвакање?
  Истражувањата покажаа дека подолго џвакање храна го олеснува дигестивниот систем и помага во одржување на здрави заби и непца.

  Непцата буквално се масираат кога темелно се џвака тврда храна како суров зеленчук или интегрален леб, а тоа последователно ја подобрува циркулацијата на крвта.

  Експертите за дентална хигиена, исто така, велат дека интензивното џвакање може да спречи појава на кариес бидејќи наслагите се стругаат и се лачи повеќе плунка, што повторно има здравствени придобивки бидејќи плунката ги штити забите од киселини и содржи минерали кои ја одржуваат емајлот цврст и здрав.

  Исто така, не треба да заборавиме дека вкусот на темелно џваканата храна се чувствува подобро бидејќи жлездите во усната шуплина лачат повеќе плунка која ги подмачкува нашите пупки за вкус, правејќи ги вкусовите поинтензивни.

  Но, можете да стекнете навика темелно да џвакате само ако одвоите доволно време за оброците.

  Здравствените експерти предлагаат да јадете внимателно и да внимавате на вкусот и конзистентноста на храната.

  Најважно е да голтате само кога ќе се „растури“ текстурата на храната, односно кога ќе ви се формира каша во устата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img