More

  Сите имаме спреј WD-40, но не знаеме што значи неговата кратенка

  spot_img

  Сите знаеме за спрејот WD-40. Помага да се решат повеќе од 2.000 проблеми, а сега многумина се изненадени кога ќе дознаат дека оваа кратенка значи „Поместување на водата“, а понатаму во текстот прочитајте што претставува бројот 40.

  Спрејот WD-40 првпат се појави во 1953 година, а се користеше за заштита на надворешната обвивка на американската ракета Атлас од рѓосување.

  Создаден е од хемичарот Норм Ларсен, во мала лабораторија во Калифорнија. Целосно се користи во 1958 година, а сега е достапен во 187 земји во светот.

  Меѓутоа, дури неодамна луѓето почнаа да размислуваат за тоа што всушност значи оваа кратенка. Тоа се случи откако американскиот новинар Дејвид Муир ги праша своите следбеници: „Што значи WD-40?

  Ознаката WD-40 е кратенка за „Water Displacement“, а бројот 40 укажува дека биле потребни толку многу обиди за да се добие вистинската формула и да се усоврши производот, пишува Daily Star.

  „World Domination 40 – така требаше да се вика спрејот“, бил еден од коментарите на социјалните мрежи, пренесува 24сата.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img