More

  СИПА на Меѓународниот универзитет во Брчко: Документацијата на студентите и другите докази се исклучени

  spot_img

  Под надзор на в.д. обвинител на Обвинителството на Босна и Херцеговина и со наредба на Судот на Босна и Херцеговина, полициски службеници на Државната агенција за истрага и заштита – СИПА, на подрачјето на округот Брчко во Босна и Херцеговина, одземаат студентски досиеја, предмети и докази.

  Од Меѓународниот универзитет во Брчко е исклучена обемна документација, која меѓу другото ги опфаќа и досиејата на студенти кои се осомничени дека содржат докази за незаконско однесување на наведената високообразовна институција.

  По завршувањето на активноста, изземената документација во законска процедура ќе биде доставена до Обвинителството на БиХ.

  Активностите се спроведуваат во рамките на предметот со кодно име „Кластер“, обвинителството со партнерски агенции истражува коруптивни дејствија и незаконитости поврзани со издавање на голем број универзитетски дипломи од различни студии на повеќе приватни образовни институции на територијата на Босна и Херцеговина, соопшти Обвинителството на Босна и Херцеговина.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img