More

  Синдром на скршено срце: емоционална состојба која ги има истите симптоми како срцев удар

  spot_img

  Срцекршењето не е само термин за емоционална болка. И во медицината постои синдром на скршено срце, кој претставува сè пораспространет здравствен проблем.

  Најчесто се јавува по посериозен и посилен емоционален стрес, како што е посилна расправија придружена со емоционална возбуда или по поинтензивен физички стрес. Синдромот на скршено срце или Такоцубо кардиомиопатија е состојба кога срцевиот мускул (миокардот) за кратко време се „зашеметува“ и не може ефикасно да пумпа крв, што е основна функција на срцето и срцевиот мускул. Точната причина за овој синдром не е позната, но експертите веруваат дека наглото зголемување на хормоните на стрес, како што е адреналинот, може да предизвика срцето да „зашемети“.

  Симптомите на синдромот на скршено срце најчесто се исти како симптомите на срцев удар (миокарден инфаркт): силен притисок, тежина или болка во градите, чувство на ладна пот и отежнато дишење, вели д-р Аленка Брозина. специјалист по интерна медицина и супспецијалист по кардиологија од Здравствениот дом на приморје-горската жупанија.во Хрватска.

  По консултација со лекар поради овие непријатни симптоми, дијагнозата на синдром на скршено срце се утврдува преку ЕКГ (електрокардиограм), лабораториски тестови на крвта, каде што се набљудува динамиката на таканаречените срцеви ензими и преку инвазивен кардиолошки третман, т.е. коронарографија со која ќе се утврди конечната дијагноза.со оглед на тоа што симптомите на миокарден инфаркт и синдром на скршено срце се речиси исти.

  „Главната разлика е во тоа што при миокарден инфаркт крвниот сад во срцето е блокиран со згрутчување, додека кај синдромот на скршено срце нема видлив тромб, односно крвните садови на срцето се во ред, а се е докажано со коронарографија“, истакнува д-р Брозина.

  Сè уште не е направен точниот доказ за јасните причини зошто е тоа така, но промените на оската „мозок-срце“ се доведени во прашање, имајќи предвид дека жените се многу поемотивни и често доживуваат екстремно емоционален стрес, што предизвикува зголемено ослободување на стрес хормони кои во таква концентрација негативно се одразуваат на срцето и крвните садови на срцето, објаснува кардиологот и додава дека овој синдром порано се проучувал само теоретски во медицината, но сега се повеќе се среќава. често во пракса.

  Синдромот на скршено срце во почетната фаза се третира со медикаментозна терапија, слично како и миокарден инфаркт. Со оглед на тоа што се очекува целосно закрепнување во рок од еден месец, неопходно е да се направат дополнителни кардиолошки прегледи според упатствата на кардиологот. Техниките за релаксација се исклучително важни со цел пациентите да научат да ја контролираат перцепцијата и реакцијата на стресот и да спречат повторување на синдромот.

  За жал, ова е тема за која треба многу повеќе да се зборува и мора да се направат напори да се објасни колку реакцијата на стрес може да биде штетна за организмот, пишува Запоџена.хр.

  „Охрабрувачки е тоа што сите жени кои го надминале синдромот на скршено срце се многу свесни за тоа што им се случило и храбро работат на техники за релаксација и ги контролираат своите реакции на стрес“, вели д-р Аленка Брозина.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img