More

  Само една промена во исхраната може значително да влијае на вашето расположение

  spot_img

  Како и секогаш, храната исто така има големо влијание врз тоа како ќе се чувствувате.

  Ако сте размислувале како храната влијае на вашето здравје, можеби сте сфатиле дека таа влијае и на вашата психа, не само на вашето тело. Храната исто така ќе влијае на работата на мозокот, но и ќе го спречи неговото влошување. Храната, според тоа, игра голема улога и кога е расположението во прашање, па може да ви помогне да се чувствувате подобро или да ве измори и без енергија за една позитивна мисла.

  Резултатите од новото истражување велат дека најдобро е да се придржувате до медитеранска исхрана за да ја победите депресијата. Во текот на истражувањето, испитаниците биле набљудувани околу една година, а се работи за околу 7000 стари лица. Сите ја следеле медитеранската исхрана, додека едната група консумирала ограничен број калории, а другата не обрнувала внимание на нив. Тие откриле дека учесниците во двете групи забележале дека симптомите на депресија се намалуваат, што ги навело да заклучат дека храната и расположението се тесно поврзани и дека се потребни повеќе истражувања.

  „Оваа студија е важна затоа што траеше доволно долго за да ги забележиме промените. Премногу често, килограмите и промените во биомаркерите се споредуваат. Кога храната е премногу медицински објаснета, повеќето ќе го занемарат фактот дека храната може да влијае и на расположението“, додава Дејвид Вис, нутриционист.

  Тој додава дека овие докази го поддржуваат фактот дека медитеранската исхрана позитивно влијае на симптомите на депресија и дека самата диета може да го подобри квалитетот на животот.

  Нутриционистката Челзи Џекл додаде дека храната може да влијае на тоа како се чувствувате, но сепак е важно да имате поширока слика за менталното здравје и да внимавате на другите навики кои можат да влијаат на вашето расположение.

  „Дефинитивно постои врска помеѓу храната што ја јадете и вашето ментално здравје, но не е се така едноставно. Додека многу студии ги поврзуваат менталните проблеми како депресијата и храната што ја јадеме, резултатите не се секогаш исти. Менталното здравје, исто така, во голема мера зависи од гените, начинот на живот и животната средина. „Храната што ја јадете нема да ја излечи секоја состојба сама по себе, но секако е важен дел од целата слика“, додаде тој.

  Медитеранската исхрана е високо ценета и веќе 5 години е во првите редови на најдобрите диети. Медитеранската исхрана не е насочена исклучиво кон губење на вишокот килограми. Храната вклучена во медитеранската исхрана има висока хранлива вредност и позитивно влијае на целиот организам. Што се јаде за време на медитеранската исхрана? Сезонско овошје и зеленчук, житарки, јаткасти плодови, леб и тестенини од цели зрна, компири, риба, зачини и маслиново масло, а менито е само приспособено на сезоната.

  Медитеранската исхрана е богата со здрави масти, а телото е ниско со заситени (лоши) масти и храна богата со холестерол – затоа е одличен избор за здрав, витален и долг живот. Важно е само големината на порцијата да се прилагоди на посакуваната цел, а по можност да се вклучите во некоја форма на физичка активност, пишува Ординација.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img