More

  Синдикатот Слога: Работниците да одбијат да работат во небезбедни услови

  spot_img

  Обединетите синдикати на Србија Слога најавија работниците да одбијат да работат во небезбедни услови, да одат во прекини и веднаш да стават до знаење дека нема да толерираат закани по нивната безбедност.

  Отсуството на одговорност во случајот со рудникот „Соко“ кај Сокобања, каде во 2022 година трагично загинаа осум рудари, а 18 беа повредени, јасно укажува на недостатоци и можна корупција во системот за безбедност и здравје при работа во Србија, рече Слога.

  Отфрлањето на кривичната пријава поднесена од министерот за рударство и енергетика Зоран Михајловиќ против раководството на рудникот, како и ставот на Основното обвинителство во Алексинац дека за трагедијата е виновна „виша сила“, јасно укажуваат на тоа дека ова е недозволиво оправдување за несреќа која можела и морала да се избегне, на што укажувале и сведоците, додава Слога.

  Синдикатот посочува дека работниците треба да ги информираат синдикатите на кои им веруваат за сите забележани неправилности и во координација со нив да ги алармираат независните медиуми за сите потенцијално опасни ситуации со цел да се зголеми јавната свест и притисокот врз одговорните.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img