More

  Синдикатот на FCA поканет на Претседателството, очекуваат информации за технолошки вишок

  spot_img

  Претставници на Самостојниот синдикат на автомобили Фиат Крајслер (ФЦА) Србија во среда беа поканети на состанок во Претседателството на Србија, на кој ќе побараат информации за конечниот број технолошки вишок во фабриката во Крагуевац и за заштитените категории работници.

  Претседателот на тој синдикат Саша Ѓорѓевиќ изјави дека на средбата, чие време се уште не се знае, ќе присуствува нивната тричлена делегација и адвокат, но дека не знае кои ќе бидат нивните соговорници.

  Според Ѓорѓевиќ, тоа треба да биде „конечната верзија“ на дискусијата за статусот на работниците во Фиат.

  Тој оцени дека се уште нема официјални информации за вкупниот број работници кои се отпуштаат, па ќе побара таа информација да биде објавена на состанокот.

  Рокот за пријавување на работниците од ФЦА за работа во Словачка истече во петокот, а работниците кои не се пријавиле ќе бидат отпуштени и ќе ја напуштат фабриката со отпремнина.

  Претходно 492 работници земаа отпремнини и ја напуштија фабриката.

  Иако нема потврдени податоци, Ѓорѓевиќ предупреди дека вкупно повеќе од илјада работници на Фиат би можеле да бидат отпуштени, што, како што рече, не е безначајно за градот Крагуевац.

  Тој додаде дека во последните два и пол месеци од компанијата нема информации за клучни работи кои ги интересирале работниците и смета дека тоа е една од причините поради која се одлучуваат да ја напуштат фабриката.

  Имаме и работници од заштитени категории, кои можат да останат на своите работни места, но кои, сепак, решија да земат отпремнини и да ја напуштат фабриката“, рече Ѓорѓевиќ.

  Тој изјави дека на утрешната средба во Белград ќе побара одговор и во врска со списокот на работници од заштитени категории, кој синдикатот дополнително го презентираше на последниот состанок во Претседателството на Србија, покрај веќе утврдениот список од 63 работници.

  „Имаме случај на жена, инвалид од прва категорија, ја има целата документација која е на списокот за отпремнини и треба да биде во заштитена категорија“, рече Ѓорѓевиќ и изјави дека ќе го презентира случајот. на состанокот во Белград во средата.

  Ѓорѓевиќ изјави дека има и случај на работник на кој не му бил исплатен отпремнина за стажот во поранешна Застава, а договорено е за тој период отпремнината да изнесува 500 евра годишно.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img