More

  Сината светлина на екранот ја оштетува кожата, како да се заштитите?

  spot_img

  Многу студии покажаа дека изложеноста на сина светлина проектирана од електронски уреди како што се мобилните телефони и компјутерите промовира предвремено стареење на кожата. Се претпоставува дека осум часа пред компјутер е еднакво на половина час на сонце без заштита.

  Денес е речиси незамисливо да се направи некоја работа без компјутер, а полека дури и без мобилен телефон. Светлината од компјутерските екрани, лаптопите, мобилните телефони и телевизорите, таканаречената сина светлина, според многу истражувања, негативно влијае на нашата кожа.

  Докажано е дека клетките на кожата изложени на сина светлина „умираат“, што може да доведе до предвремено стареење на кожата на лицето. Покрај кожата, сината светлина влијае и на видот.

  Што точно е сина светлина?
  Сината светлина всушност е присутна насекаде, а сонцето е главниот извор на сина светлина. И додека сонцето е природна сина светлина, вештачката сина светлина од екраните што ја користиме секој ден и во работата и во приватниот живот може да биде многу штетна.

  Штетната светлина на екранот се нарекува и HEV светлина, што е од англиското име – видлива светлина со висока енергија. Според истражувањата, може да се претпостави дека осум часа пред екран кој емитува сина светлина е еднакво на половина час изложување на сонце без соодветна заштита.

  Се разбира, екраните не испуштаат УВ светлина како сонцето, но времето на изложување на сина светлина и близината до екраните може да доведат до разни потешкотии за здравјето на луѓето.

  Симптоми на прекумерна изложеност на сина светлина
  Вештачката сина светлина може да предизвика главоболки, замор, па дури и депресија, но и нарушувања на спиењето и промени во расположението. Сепак, најмногу ја погодува кожата на лицето и видот.

  Истражувањата покажаа дека долгорочното изложување на вештачко сино светло може да доведе до забрзување на процесот на оксидација, што резултира со смрт на клетките на кожата и предизвикува предвремено стареење.

  Луѓето кои се изложени на сина светлина многу часови на работа често имаат сува и дехидрирана кожа и забележуваат појава на брчки и пигментација на кожата. Покрај тоа, нивното лице е често црвено.

  Што се однесува до видот, луѓето може да забележат дека нивните очи се уморни, иритирани и имаат заматен вид.

  Како да си помогнете?
  Што се однесува до заштитата на кожата, на пазарот има се повеќе креми кои имаат ознака „HEV blocking“, што значи дека штитат од вештачко сино светло од екранот. Ако работите на компјутер или во затворен простор со LED осветлување (кое исто така емитува сина светлина), дефинитивно треба да користите заштитна крема.

  Кај нас овие креми се претежно креми за сончање, но важно е да бидат јасно означени како заштитни од HEV зраците. Пример за ваква крема можете да најдете во некои аптеки.

  Задолжително поставете ја опцијата „очи штит“ или поставка со слично име на екраните, бидејќи тоа го намалува влијанието на вештачката сина светлина врз очите, но и врз кожата.

  Заклучок
  Изложеноста на вештачко сино светло од екраните може да има негативни здравствени последици, но најмногу се рефлектира на кожата на лицето. Доколку сакате да избегнете предвремено стареење на кожата, како и сувост и дехидрација, важно е да користите заштитни креми со ознака HEV.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img