More

  Симптоми на хормонален проблем кој погодува една од десет жени

  spot_img

  Синдромот на полицистични јајници има свои симптоми, а некои се прилично невообичаени показатели за овој хормонален проблем.

  Синдромот на полицистични јајници е водечка причина за неплодност и погодува приближно една од десет жени на репродуктивна возраст.

  Некои од најчестите симптоми се тешки и/или неправилни менструации, акни и вишок килограми, но има и поретки знаци кои вклучуваат тешкотии со спиењето, депресија и проблеми со кожата.

  Симптомите кои исто така може да укажуваат на овој синдром се:

  Брадавици и бенки
  Кожните ознаки, како што се брадавици и бенки, може да се појават како резултат на синдром на полицистични јајници.

  Најчесто се забележуваат околу вратот, под пазувите или по делот што го покрива градникот.

  Темни дамки на кожата
  Покрај пегите на кожата и акните, синдромот на полицистични јајници може да предизвика акантоза нигриканс, состојба која се карактеризира со темни дамки на кожата, најчесто под пазувите или околу вратот.

  Промени во расположението
  Промената на расположението е исто така проблем кој ги погодува жените со овој синдром.

  Неодамнешните студии покажаа дека дури 80 отсто од пациентите имаат депресија, а 70 отсто имаат анксиозност.

  Се смета дека ова е затоа што симптомите на синдромот на полицистични јајници можат да влијаат на самодовербата и самодовербата кај жените.

  Губење на косата
  Губењето на косата е уште еден пријавен симптом на синдром на полицистични јајници. Синдромот се јавува кога јајниците почнуваат да лачат вишок на андрогени, машки хормони како тестостерон, кои жените ги произведуваат во мали количини.

  Прекумерната стимулација на фоликулите од андрогените може да доведе до проретчување на косата, па дури и до губење на косата.

  Исто така, хормоналната нерамнотежа може да предизвика прекумерно опуштеност, обично на лицето, градите, грбот или задникот.

  Ниско либидо
  Ниското либидо е вообичаено кај жените со овој синдром и е поврзано со ниска самодоверба, пренесува Index.hr.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img