More

  Сијарто по средбата со Додик: Унгарија ќе биде против Резолуцијата за Сребреница

  spot_img

  Унгарија ќе гласа против резолуцијата за Сребреница, изјави министерот за надворешни работи и трговија на Унгарија Петер Сијарто на прес-конференција по средбите одржани во Будимпешта.

  Сијарто рече дека мирот на Балканот е најважен за Унгарија и поради таа причина, меѓу другото, на Генералното собрание на ОН ќе гласа против Резолуцијата за Сребреница.

  „БиХ направи сериозни чекори на патот кон европската интеграција. Во март беше одлучено да започне преговарачкиот процес за влез во ЕУ. Важно е сите ентитети и народи во БиХ да дадат свој придонес. Хармонијата што беше создадена во Босна и Херцеговина и која доведе до договор за ова прашање беше нарушена со едностраната акција на нелегитимен висок претставник кој сам го промени Изборниот закон. Оваа стабилна ситуација и разбирање во Босна и Херцеговина може да се разниша и со усвојувањето на резолуцијата за Сребреница во ОН, што би довело до деморализација на српскиот народ. Сметаме дека треба да се запре зајакнувањето на тензиите и овие намери“, изјави Сијарто.

  Тој оцени дека влезот на Балканот во ЕУ е средство за смирување на тензиите.

  „Сведоци сме дека одлуките на ЕУ водат не толку кон смирување на ситуацијата, туку и до зголемување на тензиите на Западен Балкан. Ние, исто така, веруваме дека меѓународните политички учесници треба да ги прекинат своите активности во БиХ и да престанат да се закануваат со санкции и да се мешаат во внатрешните работи на БиХ“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img