More

  Што треба да знаете пред да инвестирате во инвестициско злато

  spot_img

  Златото станува се почеста инвестиција ширум светот, во април годинава жолтиот метал ги надмина сите очекувања и достигна највисока цена во историјата – 2431 долар за една унца, што е околу 78 долари за еден грам.

  Причината за ваквото ниво на интерес за златото е тоа што тоа е дефинирано како „инвестиција на безбедно засолниште“. Во периоди на геополитичка неизвесност, економска криза и висока инфлација, златото се јавува како чувар на вредноста. Тензиите меѓу светските сили, конфликтите во Украина и Појасот Газа, високата инфлација, слабиот долар и слабата светска економска слика – сето тоа влијае на цената. Централните банки, приватните инвеститори и поединци ширум светот се свртуваат кон жолтиот метал.

  Но, не се сите информирани за оваа тема. Многумина не знаат што го разликува инвестициското злато од „обичното“ злато или накит. Многумина сè уште мислат дека златото е инвестиција што можат да си ја дозволат само богатите. Поради оваа причина, да видиме што е инвестициско злато.

  Што е инвестициско злато?
  Прво, важно е да се дефинира што е инвестициско злато.

  Од овој метал се произведуваат многу производи и за секој од нив постои посебна понуда и побарувачка (притоа се формира цената) и тие се третираат на различни начини со закон. Ова е од голема важност како што ќе видиме.

  Инвестициското злато е законски дефинирано средство. За да се класифицира како инвестициско злато, производот мора да исполнува одредени критериуми. На прво место, мора да биде во форма на златна прачка, паричка или златна шипка. Да ги погледнеме другите услови за секој поединечен случај.

  Инвестициски златен монета
  За да се третира како инвестициско злато, златникот мора:

  да се коваат (т.е. произведени) по 1800 година;

  да биде или било законско средство за плаќање во земјата на потекло;

  имаат чистота од најмалку 0,900 (21,6 карати);

  да се продава по цена што не е повеќе од 80% повисока од цената на самото место на златото што го содржи.

  Монетите кои датираат пред 1800 година се сметаат за историски предмети и културна вредност. Тие можат да се тргуваат како нумизматичко злато доколку ги имаат потребните документи пропишани за секоја земја посебно.

  Дефинитивно најпопуларниот златник во Србија е дукатот на Франц Јозеф. Овој дукат е произведен од Австриската ковачница (Munze Osterreich) и има долга историја и традиција во земјите на поранешната Австро-унгарска монархија.

  Добар пример за златник како законско средство за плаќање е Виенската филхармонија. Оваа многу популарна австриска монета е со номинална вредност од 100 евра и може да се користи како законско средство за плаќање во Австрија. Што значи дека со оваа монета можете да платите сметка или данок во Австрија.

  Иако вредноста на Филхармонијата како инвестициско злато е неспоредливо поголема од нејзината вредност како законско средство за плаќање. Во моментот на пишување на статијата, цената на овој златник е речиси 263.000 динари, а доколку се користи како платежно средство, ќе може да се купат стоки и услуги за само 100 евра.

  Многу монети како што се дукат Франц Јозеф или Виенската филхармонија доаѓаат во различни големини што овозможува ликвидност и купување со помал буџет.

  Инвестициска златна шипка или шипка
  Бидејќи златните шипки претставуваат одредена количина на злато добиено со лиење или фалсификување злато, нема толку многу барања за тоа.

  Чистотата на шипката или плочата треба да биде минимум ,995 (23,88 карати). Оваа чистота го претставува законскиот минимум, но скоро сите модерни шипки произведени од реномирани производители (како швајцарски Valcambi, Argor-Heraeus или PAMP) имаат чистота од 999,9. Тежината, чистотата, производителот, серискиот број се наведени на самата рачка, додека самото пакување содржи сертификат за автентичност.

  Тежината на инвестициските шипки може значително да варира – на пример, златни прачки од 1 грам, до шипки од 12,5 килограми (400 унци) што најчесто се наоѓа во трезорите на централната банка. Последните се стандардни за меѓубанкарски плаќања и често може да се видат во филмови.

  Помалите златни прачки од 1g, 2,5g или 5g го прават златото прифатлива инвестиција дури и за помали буџети.

  Сите наведени критериуми укажуваат дека златото е тесно дефинирана инвестициска категорија. Овие критериуми се стандардизирани низ целиот свет и поради оваа причина инвестициското злато е глобално призната инвестиција со која можете да тргувате насекаде.

  Инвестирањето во злато е форма на долгорочно штедење, кое е едноставно и достапно дури и за почетници кои никогаш претходно не инвестирале.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img