More

  Што се случува во телото кога ќе голтнеме гума за џвакање?

  spot_img

  Постои верување дека ако голтнеме гума за џвакање, таа останува несварена во стомакот до 7 години, но експертите нагласуваат дека тоа не е точно. Како што велат, сè што влегува во стомакот мора да излезе. Сепак, гумата за џвакање може да доведе и до сериозни цревни проблеми.

  Кога голтаме гума за џвакање, имаме вештачка супстанца во желудникот што не може да се вари
  Бет Червони, регистриран диететичар во Клиниката во Кливленд, истакнува дека ако случајно проголтаме гума за џвакање, тоа нема да ни наштети. Но, ако ова стане редовна навика, би било сериозен проблем.

  „Гумата за џвакање порано се правеше од смола од дрво. Меѓутоа, денешната гума за џвакање е направена од супстанца која во голема мера е синтетичка – не е направена од вистински прехранбени состојки, што значи дека не е хранлива и не дава никаква хранлива вредност. Исто така, таквата супстанца не е ни сварлива, што значи дека нашето тело не може да ја разгради како другата храна. Гумата за џвакање не може да се вари, па останува во цревата и не се распаѓа“, објаснува Червони.

  Повеќе за ова прочитајте на „Мајка и дете“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img