More

  Што се случува со црниот дроб кога ќе престанете да пиете алкохол?

  spot_img

  Црниот дроб е најголемиот внатрешен орган во човечкото тело. Потребен е за стотици телесни процеси, вклучувајќи го и разградувањето на токсините како што е алкохолот.

  Со оглед на тоа што е првиот орган што го „гледа“ испиениот алкохол, не е чудно што е најчувствителен на дејството на алкохолот. Сепак, други органи, вклучувајќи го мозокот и срцето, исто така може да бидат оштетени со долгорочно консумирање алкохол.

  Постои цел спектар на болести поврзани со црниот дроб, од акумулација на маснотии во црниот дроб (замастен црн дроб) до лузни (цироза) и обично не предизвикува симптоми до многу доцните фази на оштетување.

  Прво, алкохолот го замастува црниот дроб. Оваа маст предизвикува воспаление на црниот дроб. Како одговор, црниот дроб се обидува да се лекува со создавање на ткиво со лузни. Ако ова продолжи неконтролирано, целиот црн дроб може да стане мрежа од лузни со мали т.н острови на “добар” црн дроб меѓу нив – цироза.

  Во доцните стадиуми на цироза, кога црниот дроб ќе попушти, луѓето може да пожолтат (жолтица), надуени со течност и поспани и збунети. Ова е сериозно и може да биде фатално.

  Повеќето луѓе кои редовно пијат повеќе од препорачаната граница од 14 единици алкохол неделно – околу шест пива со редовна јачина или околу шест просечни чаши вино – ќе имаат замастен црн дроб. Долготрајното и обилно консумирање алкохол го зголемува ризикот од развој на лузни и цироза.

  За среќа, има добри вести. Кај луѓето со замастен црн дроб, по само две до три недели откажување од алкохол, црниот дроб може да заздрави и да изгледа и да функционира како нов.

  Кај луѓето со воспаление на црниот дроб или благи лузни, дури и во рок од седум дена по откажувањето од алкохол, се забележуваат намалувања на маснотиите на црниот дроб, воспаление и лузни. Престанувањето со употреба на алкохол за неколку месеци му овозможува на црниот дроб да заздрави и да се врати во нормала.

  Откажувањето од алкохол, исто така, има позитивни ефекти врз спиењето, функцијата на мозокот и крвниот притисок.

  Избегнувањето на алкохол долго време, исто така, го намалува ризикот од разни видови на рак, вклучително и црниот дроб, панкреасот и дебелото црево, како и ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар.

  Сепак, алкохолот не е единствената причина за лошо здравје. Неговото неконзумирање треба да се гледа како дел од здрав начин на живот, вклучувајќи урамнотежена исхрана и редовни физички вежби.

  Позитивно е и тоа што црниот дроб има неверојатна моќ на самообновување откако ќе се оштети. Но, не може повторно да расте, затоа мора да се внимава да не е сериозно оштетен.

  Ако престанете да пиете и имате само замастен црн дроб, може брзо да се врати во нормала. Ако веќе сте имале оштетување на црниот дроб (цироза), прекинот на алкохолот ќе ви овозможи одредено заздравување и подобрување на функцијата, но не може да ја врати целата штета што веќе настанала.

  Затоа, за да се грижите за црниот дроб, пијте умерено и два до три дена во неделата без алкохол. Така, нема да морате да се потпрете на магичната моќ на црниот дроб да се лекува за да останете здрави.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img