More

  Што е зголемена простата и колку е навистина опасна?

  spot_img

  Во повеќето случаи, оваа состојба не е сериозна и често не предизвикува никакви симптоми, но понекогаш бара третман.

  Простатата е мала жлезда која се наоѓа во карлицата помеѓу пенисот и мочниот меур.

  Ако се зголеми, може да изврши притисок врз мочниот меур и уретрата.

  Оваа состојба се нарекува бенигна хиперплазија на простатата и не е канцерогена и не го зголемува ризикот од развој на рак на простата, пишува The Sun.

  Причина
  Точната причина е непозната, но лекарите сметаат дека хормоните веројатно играат улога.

  Една теорија е дека како што некои мажи стареат, се зголемува нивото на еден вид хормон наречен дихидротестостерон (ДХТ), што може да го стимулира растот на простатата.

  Друга теорија сугерира дека се вклучени два други хормони; тестостерон и естроген.

  Помладите мажи произведуваат високо ниво на тестостерон и значително пониски нивоа на естроген, но како што стареат, нивото на тестостерон опаѓа, што значи дека имаат поголем дел од естроген во нивните тела.

  Истражувањата исто така покажуваат дека стапките се повисоки кај мажите со висок крвен притисок и дијабетес, но и двете состојби се поврзани со природниот процес на стареење, така што можеби нема директна врска.

  Симптоми
  Поради својата локација, зголемената простата може да влијае на мокрењето и да предизвика проблеми како што се: отежнато започнување со мокрење, честа потреба за мокрење, особено ноќе, проблеми со целосно празнење на мочниот меур, слаб проток и ненадеен нагон за мокрење.

  Сепак, не сите мажи ќе доживеат симптоми.

  Дијагнозата најчесто се поставува преку примероци од урина и тестови на крвта.

  Третман
  Многу мажи со зголемена простата нема да имаат потреба од никаков третман, иако ќе бидат следени за какви било промени.

  За други, состојбата може да предизвика симптоми кои бараат медицинска помош.

  Ова може да вклучува употреба на лекови како што се финастерид и дутастерид или алфа-блокатори за намалување на големината на простатата и релаксирање на мочниот меур.

  Операцијата обично се препорачува само за умерени до тешки симптоми.

  Вообичаените процедури вклучуваат трансуретрална ресекција на простатата (TURP), која вклучува отстранување на дел од простатата и инцизија на вратот на мочниот меур (TUIP), која ја проширува уретрата за да го олесни мокрењето.

  На повеќето пациенти им се препорачува и намалување на потрошувачката на алкохол и зголемување на физичката активност.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img