More

  Што е лајшманиоза која ја пренесуваат песочните мушички?

  spot_img

  Лајшманиозата може да се појави кај луѓето и кај голем број животни, вклучувајќи кучиња и глодари.

  Лајшманиозата се јавува на три различни начини: како кожна или лајшманиоза на кожата, како мукокутана или лајшманиоза на кожата и мукозата или како висцерална или лајшманиоза на абдоминалните органи.

  Во кожна форма, чиревите се појавуваат на кожата, додека во мукокутаната форма, чиревите се појавуваат на кожата, во устата и носот, а висцералната форма започнува со чиреви на кожата, а подоцна и треска, намален број на црвени крвни зрнца. и се појавува зголемување на слезината и црниот дроб.

  Сите три типа може да се дијагностицираат со набљудување на паразитот под микроскоп, а висцерална болест може да се дијагностицира и преку тестови на крвта.

  Делумна превенција од лајшманиоза е спиење под мрежи кои се третирани со инсектицид.

  Други мерки вклучуваат прскање инсектициди за убивање на песочни мушички и лекување на луѓето во раните фази на болеста за да се спречи понатамошно ширење.

  Видот на терапијата се одредува врз основа на тоа како е добиена болеста, според видот на лајшманиозата, како и во зависност од видот на инфекцијата.

  Болеста може да се појави и кај голем број животни, вклучувајќи кучиња и глодари.

  Во моментов, околу дванаесет милиони луѓе во околу деведесет и осум земји се заразени. Секоја година има околу два милиони нови случаи и меѓу дваесет и педесет илјади смртни случаи.

  Околу двесте милиони луѓе во Азија, Африка, Јужна и Централна Америка, како и во јужна Европа живеат во области каде што болеста е честа појава.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img