More

  Шефот на делегацијата на ЕУ во БиХ разочаран од парламентот, ниту од реформите

  - Advertisement -

  Во петокот, шефот на Делегацијата на ЕУ во БиХ, Јохан Сатлер, го опиша како „разочарувачки“ однесувањето на владејачките политички партии во земјата, бидејќи нивните официјални лица вербално се залагаат за европска интеграција додека избегнуваат да преземат какви било конкретни чекори за да се оствари.

  Во објава на својот профил на Твитер, Сатлер напиша дека настаните на седницата на Домот на народите на Парламентот на БиХ одржана во четвртокот се нова причина за разочарување. Домот разгледа некои клучни закони дефинирани од Европската комисија како предуслов за добивање кандидатски статус.

  На дневен ред беа предлог-законите за Високиот судски и обвинителски совет (ВССК) и судирот на интереси, кои требаше да се разгледуваат по итна постапка, но повеќето пратеници го отфрлија, па овие закони ќе се разгледуваат во редовна постапка која може да трае со месеци.

  Во исто време, на предлог на ХДЗ БиХ, Домот усвои иницијатива парламентот да поднесе жалба до Европската комисија за забрзано доделување кандидатски статус, но го отфрли предлогот на Денис Бечировиќ од опозициската СДП да ја осуди руската агресија врз Украина. .

  „Барањата за кандидатски статус во ЕУ со гласање против клучните реформи за владеење на правото. Непочитување на мерките на ЕУ против Русија… Уште еден ден на пропуштени можности“, беше коментарот на Сатлер за тој факт.

  БиХ ја поднесе својата апликација за кандидатски статус во 2016 година, а во мај 2019 година, Европската комисија дефинираше 14 приоритети кои треба да се исполнат за да се одговори позитивно.

  Потоа беше дефинирана скратена листа на приоритети за евентуално одобрување на кандидатски статус, со која се предвидуваше донесување на законот за ВССК, спречување судир на интереси и јавни набавки, како и договор и изборна реформа, но владејачките партии во БиХ тоа не го сфатија.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img