More

  Шачиќ: Треба да се дефинира жалба на совест во случај на затајување на воениот рок

  spot_img

  Жељко Сачиќ од хрватските суверенисти го коментираше отслужувањето на воениот рок во Хрватска и рече дека треба да се дефинира жалбата на совеста во случај на избегнување на воениот рок.

  „Во очите на хрватскиот народ, армијата е најсилниот гарант за безбедноста на опстанокот и на народот и на државата. Ние Хрватите мора да имаме своја војска“, рече Шачиќ.

  Тој вели дека жалбата на совеста треба да се коригира во случај некој да сака да го избегне воениот рок.

  „Она што го имаме сега, она што го имавме во 2008 година, дека повеќе од половина од младите повикаа на апел на совест избегнувајќи контакт со оружје, не беше добро регулирано. Ова беше лицемерно бидејќи истите тие млади луѓе подоцна редовно се пријавуваа во полиција, правосудни институции, секаде каде што имаа контакт со оружје. Треба јасно да дефинираме што е жалба на совеста во случај на избегнување воена служба и контакт со оружје“, нагласи Сачиќ.

  Тој го коментираше и апелот на совеста во медицината, наведувајќи дека сето тоа е дефинирано. „Не можеме да убедиме човек да направи нешто спротивно на неговиот принцип.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img