More

  Секој шести смртен случај во БиХ поврзан со огнено оружје е резултат на несреќа: жртвите се претежно деца

  spot_img

  Секој шести смртен случај во БиХ поврзан со огнено оружје е резултат на несреќа, а жртвите често се деца. Кампањата „Почитувај го животот, а не оружјето“, започната како одговор на зголемениот број инциденти предизвикани од огнено оружје, меѓу другото, предупредува на важноста од одговорно поседување легално оружје.

  Значењето на оваа кампања за Нови дан го објасни Аднана Спречиќ, портпарол на полицискиот оддел на МУП на кантонот Тузла.

  „Важно е да се истакне дека, кога зборуваме за злоупотреба на оружје, треба да направиме разлика помеѓу два факта – дека сопствениците имаат законски дозволи и дека има количини огнено оружје што ги поседуваат граѓаните од последната војна, кои имаат не е предаден на полицијата. Вториот бран на кампањата, од 31.10 до 5.12., е насочен кон одговорно ракување со оружјето. Тоа значи дека се поканети сите граѓани, кои поседуваат огнено оружје во своите домови, согласно законските прописи регулирани на кантоналните нивоа“, вели Спречиќ.

  Посебно е важно, како што наведува, сопствениците да го чуваат огненото оружје одговорно, во сефови, кабинети, со соодветни шифри за пристап, без пристап до деца и малолетници, со оглед на тоа што најчесто оваа категорија е жртва на несреќа предизвикана. со ракување со оружје.

  „Во спротивно, последиците од неодговорното однесување може да имаат страшни последици по здравјето и животот на нашите најблиски. Доволно е само еден момент невнимание за да се загрози животот, најчесто кај децата и тинејџерите бидејќи тие се љубопитни по природа“, вели Спречиќ.

  Во овој поглед, и официјалните податоци покажуваат дека во вакви случаи секогаш страдаат најблиските. Но, како да ги спречиме децата да имаат пристап до оружје, објаснува Спречиќ:

  „Пред се, сопствениците на огнено оружје кои имаат малолетни деца мора да го чуваат сефот под заклучена брава и на локација сосема непозната за децата. Децата не смеат да знаат каде е оружјето. Од друга страна, има случаи кога децата знаат каде се клучевите. Тоа е неприфатливо. Потоа, често се случуваат инциденти кога сопственикот го чисти оружјето“.

  За безбедност, важно е да се нагласи дека оружјето мора да биде одвоено од муницијата. Со оглед на тоа што законските прописи низ државата предвидуваат членовите на семејството да имаат право да го наследат оружјето по смртта на сопственикот, според прописите тие се должни таквото оружје да го пријават во надлежната полициска станица.

  Понатаму, кога го напуштаме местото на живеење повеќе од 30 дена, неопходно е да се регистрираме и да го предадеме оружјето на овластени институции кои можат да го отстранат оружјето до враќањето на лицето кое го поседува оружјето“, објаснува Спречиќ.

  Според официјалните податоци, минатата година кај граѓаните биле регистрирани 348.000 парчиња легално оружје, но Спречиќ појаснува дека тоа е количината што се акумулирала од 60-тите, оценувајќи дека не е надлежна да тврди дали се работи за премногу оружје. во сопственост на граѓаните. Затоа, подвлекува, оваа кампања е од големо значење.

  „На територијата на Босна и Херцеговина има одредени количества нелегално оружје останато од последната војна и затоа оваа кампања има важна улога во предавањето на нелегалното оружје. Начинот на испорака е регулиран со кантонални прописи. Во ТК полицијата предвидува граѓаните да можат да го предадат нелегалното оружје што го поседуваат или да го најдат некаде, со тоа што ќе се јават во полициската станица на број 122 и ќе пријават дека сакаат да го предадат тоа оружје. Потоа на местото на настанот доаѓа полициска патрола, одзема оружје, а граѓаните во никој случај нема да бидат санкционирани ниту прекршочни ниту кривични“, заклучил Спречиќ за Нови дан.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img