More

  Се вели дека мажите кои земаат вијагра имаат помали шанси да развијат Алцхајмерова болест

  spot_img

  Во новото истражување, британските истражувачи открија можност за корелација помеѓу употребата на лекови за еректилна дисфункција, како што е вијаграта, и прогресијата на Алцхајмеровата болест. Веројатноста за развој на Алцхајмерова болест е намалена за 18 отсто кај мажите кои земале лекови за проблеми со ерекцијата.

  Истражувачите од Универзитетскиот колеџ во Лондон спроведоа студија во која открија можна врска помеѓу земањето лекови за еректилна дисфункција, како што е вијаграта, и постоењето или прогресијата на Алцхајмерова болест. Во студија на 260.000 мажи, сумирана од Би-Би-Си, веројатноста за развој на Алцхајмерова болест била намалена за 18 проценти.

  Истражувањето е спроведено со прегледување на евиденцијата на оние на кои им биле препишани лекови за еректилна дисфункција и оние кои не ги земале овие лекови. Во текот на петте години од истражувањето, 8,1 случај на болеста на 10.000 луѓе годишно биле откриени во групата која препишала лекови и 9,7 случаи во групата која не земала лекови.

  Два нови лекови исто така се покажаа како многу ефикасни, помагајќи да се забави прогресијата на болеста во нејзините најрани фази. Лековите како вијаграта влијаат на активноста на мозочните клетки, а исто така имаат одредено заштитно дејство врз мозокот, пишува Би-Би-Си.

  Истражувањето би било спроведено и на жени
  Уште повеќе, оние мажи кои имале најмногу рецепти за лекови за еректилна дисфункција имале најмалку шанси да ја развијат болеста. Студијата, спроведена од истражувачи од Универзитетскиот колеџ во Лондон, не тврди дека земањето лекови всушност ги намалува шансите за болеста, но може да сугерира намалување.

  Водечкиот истражувач Рут Брауер рече дека треба да се направат дополнителни истражувања за да се потврдат наодите. Како што истакнува, „итно ни се потребни лекови кои го спречуваат или го одложуваат развојот на болеста“. Тие сакаат да го спроведат истражувањето и на жени.

  Во исто време, продолжува развојот на лекови насочени кон спречување на појава и развој на Алцхајмерова болест. Првиот лек за ублажување и инхибиција на Алцхајмеровата болест, Леканемаб, кој покажа голем потенцијал во текот на пробниот период, беше одобрен од американскиот регулатор (ФДА) на почетокот на годината, а наскоро истото ќе го стори и Европската агенција за лекови (ЕМА). , очекуваат експертите.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img