More

  Се одржа првиот јавен состанок за НЛО, НАСА објави нови планови

  spot_img

  На ретко виден јавен состанок во Вашингтон, панел од експерти избрани од НАСА да го проучуваат чувствителното прашање на НЛО во средата повторија дека треба да се соберат повеќе информации за да се објаснат феномените.

  „Постоечките податоци и изјавите на очевидците не се доволни за да обезбедат убедливи докази за природата и потеклото на одреден настан“, рече Дејвид Спергел, астрофизичар кој претседава со панелот. „Ни требаат висококвалитетни податоци“.

  Во текот на летото треба да се објави извештај во кој ќе се опише како да се постигне ова.

  НАСА го најави почетокот на истражувањето минатата година и во октомври назначи најмалку 16 експерти за оваа намена. Меѓу нив има и угледни научници, како и шефови на американскиот регулатор за цивилно воздухопловство (FAA) и поранешен астронаут Скот Кели.

  Нивната задача не е да бројат „неидентификувани аномални појави“ – како што официјално се нарекуваат – за да објаснат одредени настани забележани досега, туку да дадат препораки на НАСА како да и пристапат на темата во иднина.

  Досега се забележани околу осумстотини необјаснети феномени во воздухот, изјави во средата Шон Киркпатрик, директор на канцеларијата што се занимава со ова прашање во Министерството за одбрана. Но, „можеби 2 до 5 проценти“ од нив „се навистина ненормални“, рече тој.

  Темата е многу сериозна, истакна во средата НАСА, бидејќи истовремено се однесува на националната безбедност и воздушниот сообраќај. Но, предизвикува и голем јавен интерес поради концептот на неидентификуван летечки објект (НЛО) кој ја скокотка фантазијата.

  „Во овој момент немаме јасен доказ за поврзаност помеѓу необјаснети абнормални појави и вонземски живот“, изјави Дејвид Гринспун, член на експертската комисија.

  Никола Фокс, хонорарен соработник во НАСА, го осуди онлајн малтретирањето на членовите на панелот на почетокот на состанокот.

  Состанокот, кој траеше неколку часа, во средата беше директно пренесуван на Интернет, а еден дел беше посветен на прашања од јавноста кои беа однапред испратени преку Интернет.

  Транспарентноста е многу неопходна, истакнува американската вселенска агенција, за да се „отстрани стигмата“ од оваа тема.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img