More

  Савовиќ: Србија има вишок пченица, пченка и сончоглед, отежнат е извозот

  spot_img

  По жетвата на пченката, годинава Србија ќе има вишок од околу 2,5 милиони тони, исто толку пченица и околу 100.000 тони сончоглед, а извозот сега е значително отежнат поради логистичките проблеми, недостатокот на транспортни средства и неговите трошоци. изјави директорката на Здружението за подобрување на производството и извозот на жита и маслодајни култури „Жита Србије“ Сунчица Савовиќ.

  Таа за агенцијата Бета изјави дека домашниот пазар на земјоделски производи ја дели судбината на регионалниот и светскиот пазар на жита и маслодајни семиња, кој е преплавен со тие производи од Украина и други земји, па конкуренцијата е голема, а цените ниски.

  „Од минатата година, во Србија останаа големи залихи од 1,2 милиони тони пченица, 350.000 тони пченка со најлош квалитет и 55.000 тони сончоглед. Во текот на минатата година, поради политичката нестабилност и поскапувањето на пченката и пченицата на домашниот пазар, во еден момент на повеќе од 40 динари за килограм, производителите очекуваа дека ќе продолжат со истиот тренд, па не избрзаа. да продаде“, рече Савовиќ.

  Таа додаде дека од март до април минатата година бил забранет извозот, а потоа, до крајот на јули, бил отежнат извозот поради воведените квоти, кои неотповикливо ја намалиле ликвидноста во житниот сектор во Србија.

  Последиците од тоа, како што рече, ги чувствуваат сите во синџирот, од производители до извозници.

  Според неа, најдобра стратегија е да се продаде околу 30 отсто пченица и други земјоделски производи пред жетва или жетва, 30 отсто за време на жетвата, а третина од родот да се остави на залиха.

  Савовиќ рече дека магацините се преоптоварени со вишок роба и дека по жетвата на пченката ќе мора да почнат да продаваат дел од житата и маслодајните семиња за да ги растеретат.

  Пченицата, дури и кога ќе се најде пазар, не може да се извезува, според Савовиќ, поради логистичките пречки, транспортот и неговата висока цена или недостатокот на финансиски средства на извозниците да изнајмат по 10-20 бродови за да натоварат прекуокеански брод за Африка. или Југоисточна Азија.

  Савовиќ рече дека е тешко да се прогнозира дали цените на овие стоки ќе пораснат, освен во случај на голема ескалација на конфликтот меѓу Украина и Русија, бидејќи дури и не така одамна нападот со беспилотни летала врз украинските силоси во пристаништето Дунав. Измаил не ги поттикна да се издигнат на долг рок.

  Како што рече таа, Србија во одреден момент ќе мора да направи нешто за да ја подобри инфраструктурата за да го олесни транспортот на земјоделските производи преку Дунав или да обезбеди инвестиции за реконструкција на пругата Белград-Бар и набавка на дополнителни вагони за транспортот на рефус товар, бидејќи преку пристаништето Бар српскиот извоз доби директен излез на море и пристап до морските пловни објекти, а со тоа и до крајните купувачи на српски житарки.

  Во пик месеци за извоз во октомври, ноември и декември 2020 година, Србија, како што рече, извезла 1,4 милиони тони пченка, во 2021 година во истиот период 470.000 тони, во 2022 година само 220.000 тони, а целиот пазар во 2022/ 23 години, 490.000 тони.

  Таа изјави дека, поради забраната за извоз на нафта, лани кога родот бил добар поради поволните временски услови имало нешто поголеми залихи на сончоглед и тој производ, а годинава приносите се нешто полоши.

  Цената на сончогледот во Србија, да потсетиме, лани беше околу 63 динари за килограм, а сега е околу 40 динари.

  Според неа, средните маслени мелници веќе купиле доволно количества сончоглед, останува целосно да се снабдат големите.

  „Во Русија се очекува рекорден род на сончоглед до крајот на ноември, кога трае жетвата, поради што цените на сончогледовото масло подолг период бележат надолен тренд на светскиот пазар, со мали отстапувања. изјави Савовиќ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img