More

  Садо Ѓугум е осуден на 13 години затвор за серија кривични дела

  spot_img

  Садо Ѓугум (46), обвинет за организиран криминал во врска со серија кривични дела, денеска е прогласен за виновен и осуден на единствена затворска казна од 13 години.

  Неправилната пресуда ја донесе Судскиот совет на Кантоналниот суд во Мостар, со кој претседаваше Данијела Далипагиќ-Ризвановиќ, а составен од Мерима Ќатиќ и Елис Султаниќ.

  Ѓугум е виновен за организиран криминал поврзан со предизвикување општа опасност, оштетување на туѓ имот, поттикнување на убиства, изнуда, како и неовластено производство и дистрибуција на дрога во врска со поттикнување проституција и поседување и овозможување конзумирање на наркотични дроги.

  Тој беше ослободен од една точка од обвинението за предизвикување општа опасност и оштетување туѓ имот, како и за недозволено поседување оружје или експлозивни материи.

  Иако е виновен за поттикнување на проституција на тогаш малолетниот С.Х. во периодот од 2015 година до средината на 2016 година е ослободен од обвинението дека тоа кривично дело го сторил во периодот меѓу втората половина на 2016 и 2019 година. Тој беше ослободен и за кривичното дело трговија со луѓе.

  Како олеснителна околност, Судскиот совет ценеше дека тој е семеен човек, татко на четири деца, од кои едно малолетно.

  Но, отежнувачки фактори се натрупувањето на кривични дела извршени во подолг временски период, како и упорноста и дрскоста при нивното извршување.

  Сè поопасно
  Исто така, меѓу отежнителните околности, меѓу другото, Судскиот совет ја вреднуваше личноста на обвинетиот бидејќи, како што беше речено, тој е претходно осудено лице и неговата криминална активност станала поопасна. Исто така, беше кажано дека кривичните дела за кои е виновен ги сторил главно заради остварување противправна имотна корист.

  Ѓугум присуствуваше на изрекувањето на пресудата без адвокатите Драган Барбариќ и Емир Карача, но по барање ја напушти судницата за време на образложението на пресудата.

  Судењето на Ѓугум, кој, според обвинението на Обвинителството на Херцеговско-неретванскиот кантон, бил на чело на групата во која Аднан Шљивиќ (38), Ален Фале (33) и Миран Вољевица, кој е во бегство и другите познати им беа во првиот ред, започна на 4 јули минатата година.

  На крајот на истиот месец, Шљивиќ и Фале постигнале спогодба со обвинителството на ХНК. Согласно спогодбата за признавање вина, тие прифатија затворски казни од една и пол година за Шљивиќ и три години за Фала.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img