More

  САД бараат од НАСА да создаде лунарен временски стандард

  spot_img

  Белата куќа и нареди на НАСА да создаде единствен временски стандард за Месечината и другите небесни тела, бидејќи владите и приватните компании се натпреваруваат во вселената.

  Додека Соединетите Држави се обидуваат да постават меѓународни стандарди надвор од орбитата на Земјата, Канцеларијата за наука и технологија на Белата куќа (OSTP) ѝ наложи на американската вселенска агенција да излезе со план до крајот на 2026 година за, како што велат, координирано лунарно време стандарден.

  „Додека НАСА, приватни компании и вселенски агенции ширум светот започнуваат мисии на Месечината, Марс и пошироко, важно е да се воспостават стандарди за небесни временски услови за безбедност и точност“, рече заменик-директорот за национална безбедност на OSTP, Стив Велби.

  Тој рече дека „времето минува поинаку“ во зависност од положбата во вселената и дека времето се чини дека поминува побавно онаму каде што гравитацијата е посилна, односно во близина на небесните тела.

  „Конзистентна дефиниција за времето меѓу операторите во вселената е од клучно значење за успешното свесност за ситуацијата во вселената, навигацијата и комуникациските способности“, рече Велби.

  Белата куќа вели дека целта е Координирано лунарно време, или LTC, да се поврзе со Координирано универзално време (UTC), примарниот временски стандард што се користи ширум светот за регулирање на времето на Земјата.

  Белата куќа ја упати НАСА да работи со Одделот за трговија, одбрана и транспорт за да развие стратегија за временски стандарди што ќе ја подобри навигацијата и мисиите, особено во меѓулунарниот простор помеѓу Земјата и Месечината.

  Новиот стандард ќе се фокусира на четири карактеристики: следливост до UTC, доволна точност за поддршка на прецизна навигација и наука, робусност до губење на контакт со Земјата и приспособливост до средини надвор од цислунарниот простор.

  „Како што копненото време е поставено со множество атомски часовници на Земјата, множеството часовници на Месечината може да го постави лунарното време“, рече OSTP.

  САД планираат да се вратат на Месечината во 2026 година, што ќе биде прво човечко слетување на Месечината по Аполо 17 во 1972 година.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img