More

  Рускиот гувернер го обвини филозофот – кој е мртов 220 години – за војната во Украина

  spot_img

  Гувернерот на руската ексклава Калининград на Балтичкото Море, Антон Алиханов, го откри неочекуваниот виновник за војната во Украина – германскиот филозоф Имануел Кант кој почина пред 220 години – на 12 февруари 1804 година.

  На конференција на руски политиколози, Алиханов зборуваше за „најголемиот син“ на поранешниот пруски град Кенигсберг, кој по Втората светска војна беше преименуван во Калининград, објавија локалните медиуми.

  Филозофот од времето на просветителството, најпознат по неговата „Критика на чистиот ум“, беше „еден од интелектуалните творци на современиот Запад“, рече гувернерот.

  „Би сакал да покажам дека Имануел Кант, кој е роден овде пред речиси 300 години, има речиси директна врска со глобалниот хаос со кој се занимаваме. Освен тоа, има директна врска со воениот конфликт во Украина“.

  Кант го отвори патот за морален релативизам, кој на Запад може да го оправда секој чин и секоја неправда, рече Алиханов, додавајќи дека тоа е спротивно на Русија, која се држи до трајните етички вредности.

  Родниот град на Кант, Кенигсберг во тогашна Прусија, паднал во рацете на Советскиот Сојуз на крајот на Втората светска војна во 1945 година.

  Односот на Русија со филозофот е поделен: од една страна, Кант се смета за туристичка атракција; а од друга страна, гробот и споменикот во катедралата пред неколку години беа покриени со графити.

  Москва започна војна против Украина пред речиси две години. Сепак, тој се претставува себеси како жртва на западниот свет, за кој тврди дека води прокси војна против Русија во Украина.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img