More

  Руски хакери нападнаа веб-страници на косовски институции, Претседателството и кабинетот на премиерот, но веб-страниците брзо беа повторно фукционални

  Руски хакери нападнаа веб-страници на косовски институции, Претседателството и кабинетот на премиерот, но веб-страниците брзо беа повторно фукционални, соопшти косовскиот министер за одбрана, Ејуп Маќедонци.

  – Група руски хакери извршија кибер-напад на Косово како одмазда за мојата изјава за поддршка на Украина – изјави Маќедонци  додека беше во Полска на конференцијата „Одбрана 24“, пренесе Бета.

  Во текстот на руските хакери се споменува говорот на Маќедонци кој, според нив, рекол дека „Косово е подготвено да и понуди воена помош на Украина“.

  „Косово е подготвено да се приклучи на колективните напори за поддршка на одбраната на Украина. Треба да размислат повеќе за ова…“ – напишаа хакерите на руски, споменувајќи го министерот.

  Косовската министерка за надворешни работи и дијаспора, Доника Гервала објави дека „Русија врши хибриден напад на Косово“.

  Гервала на мрежата „Х“ објави дека „рускиот хибриден напад на Косово“ доаѓа по најавата за поддршка на Косово за Украина со воена опрема.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img