More

  РСБСП: Безбедноста на сообраќајот на патиштата е заедничка грижа и на возачите и на пешачите

  spot_img

  Започна второто полугодие од учебната 2023/2024 година. После зимскиот распуст на учениците, зголемена е фреквенцијата на сообраќајот во близина на воспитно-образовните установи. Затоа Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата (РСБСП) повикува на поголема внимателност на сите учесници во сообраќајот.

  Безбедноста на сообраќајот на патиштата е заедничка грижа и на возачите и на пешачите. Токму затоа РСБСП советува:

  – сите учесници во сообраќајот да ги почитуваат сообраќајните правила и прописи, но и меѓусебно да се почитуваат,

  – возачите на моторни возила да се прилагодат на зимските услови на патиштата и да одржуваат поголемо растојание помеѓу возилата,

  – да управуваат со возилото со намалена брзина имајќи ги предвид снегот, маглата, влажните и лизгави коловози, кога е поголем сопирачкиот пат на возилото,

  – учениците и децата од градинките да не трчаат по коловозите и задолжително да преминуваат на пешачки премин,

  – да ја почитуваат сообраќајната сигнализација за пешаци, но секогаш да ја имаат предвид и сигнализацијата за возачите,

  – родителите да ги запираат возилата пред воспитно-образовните установи на соодветно место и со поголема внимателност.

  РСБСП апелира: Возете и пешачете внимателно во близина на училиштата и градинките. Да придонесеме за поголема безбедност на сите учесници во сообраќајот на патиштата!

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img