More

  Рогачот ги намалува холестеролот и ризикот од срцеви заболувања

  spot_img

  Рогачот или Caratonia siliqua е зимзелено растение, односно дрво чиј плод наликува на мешунка од грашок. Рогачот меѓу народот е најпознат како слатка, но здрава замена за чоколадото, а неговите лековити својства биле познати уште во античка Грција, каде што рогачот се користел како лек 4000 години.

  Интересен податок поврзан со растението рогач потекнува од 19 век и се однесува на вокалните изведувачи. Имено, британските хемичари им продавале мешунки од рогач на пејачите бидејќи ова растение покажало одлични резултати за болки во грлото.

  Поради сличниот вкус, луѓето обично го поистоветуваат рогачот со чоколадо. Сепак, рогачот е многу поздрав од чоколадото, како што ќе видите во текстот на порталот „Арт кујна“.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img