More

  Речиси половина од новинарите кои известуваат за климатската криза во светот добиле закани

  spot_img

  Скоро четири од секои 10 новинари кои известуваат за климатската криза и еколошките прашања се загрозени од нивната работа, а 11% биле изложени на физичко насилство, според новото истражување објавено од Гардијан.

  Глобалното истражување на повеќе од 740 новинари и уредници од 102 земји покажа дека 43% од оние на кои им се заканува „понекогаш“ или „често“ се цел на луѓе кои се занимаваат со нелегални активности како што се нелегална сеча и ископување рудници. На околу 30% им се закануваа правна постапка, што го одразува растечкиот тренд кон корпорациите и владите да го користат правосудниот систем за забрана на слободата на говорот.

  Глобалната анкета на Интерњуз за новинарска мрежа на Земјата (EJN) и Универзитетот Дикин е прва од ваков вид што ги истражува предизвиците со кои се соочуваат новинарите кои покриваат веројатно најитните, ако не и егзистенцијални, прашања на нашето време.

  Извештајот „Покривање на планетата“ вклучува интервјуа со 74 новинари од 31 земја за тоа каква помош им е потребна за подобро известување за екстремните временски услови, загадувањето со пластика, недостигот на вода и рударството, бидејќи глобалното затоплување и неконтролираната корпоративна алчност ја туркаат планетата до крај .

  Мнозинството рече дека приказните за климата и животната средина се поважни од другите теми отколку пред една деценија, но дека обемот на покривање на климатската криза сè уште не е сразмерен со сериозноста на проблемот.

  Рекордни температури, бури, поплави, суши и шумски пожари се зголемуваат ширум светот, а заедниците со ниски приходи и домородните народи се најранливи на климатските влијанија. Катастрофите како што се покачувањето на нивото на морето, топењето на глечерите, закиселувањето на океаните и опустинувањето се исто така двигатели на присилната миграција, гладот ​​и други катастрофи за здравјето на луѓето.

  И покрај широчината и обемот на проблемот, 39% од анкетираните новинари рекоа дека се самоцензурираат, најмногу поради страв од реперкусии од „оние кои преземаат незаконски активности“ или од владите. Не е само тоа што некои новинари и уредници се чувствуваат принудени да скријат важни информации – дури 62% изјавиле дека објавуваат изјави од извори скептични за антропогените климатски промени или климатските науки, со погрешно верување дека тоа било неопходно за рамнотежа на мислењата во статијата. .

  „Работата „покривање на планетата“ претставува различни предизвици за новинарите ширум светот – но оваа работа е итна и витална“, рече д-р Габи Моката, водечки истражувач од Универзитетот Дикин.

  „Оваа студија, за прв пат, нуди вистински глобален увид во известувањето за климатските промени и штетите врз животната средина… Ваквите сознанија се клучни за поддршка и проширување на работата на новинарите кои ги раскажуваат најважните приказни на нашето време“, додаде таа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img