More

  Рани знаци на алкохолизам – нема оправдување, соочете се со тоа

  spot_img

  Ако сите предупредувачки знаци беа очигледни, тие би можеле да бидат поефикасни, но проблемот е што често не ги препознаваме кога ни се најпотребни.

  Со нешто како зависност, за кое е потребно извесно време да се развие, можеби веќе сте на пат кон дното пред да сфатите што навистина се случува.
  Од различни причини, може да почнеме да ја преиспитуваме сопствената потрошувачка на алкохол или други потенцијално зависни однесувања. Жалењето и обвинувањата често го покренуваат ова прашање.

  Седењето раните знаци на алкохолизам се почетна точка за истражување. Тие може да изгледаат познати, па дури и малку бенигни или безначајни. Меѓутоа, доколку во одреден временски период стануваат почести и рутински, бараат дополнително внимание.

  Фатете се себеси за да го организирате вашиот социјален живот околу пиењето
  Тоа може да има многу форми, можеби ќе сакате да поминувате повеќе време со пријателите кои сакаат да пијат, наместо со оние кои не сакаат.

  Можете исто така да изберете да останете дома, да останете дома и да пиете сами. Останувањето дома може да послужи и како изговор за повеќе пиење бидејќи не мора да се грижите за алкохолот и возењето.

  Почнувате да пиете неколку пијачки пред да излезете со пријателите
  Учениците го користат, идејата е да се опуштите пред да излезете или да заштедите пари.

  Може да си кажете дека едно шише вино чини помалку отколку да купите два пијалоци надвор од дома, но иако можеби имате намера да пиете само еден, сепак ќе одлучите да го купите поевтино.

  Брои пијалоци користејќи „алтернативна математика“
  Можеби нема да ги броите пијалоците што сте ги испиле пред излегување, бидејќи тоа било пред неколку часа, или оттогаш јадете и теоретски се спротивставувате на дејството на алкохолот.

  Кога ќе почнете да креирате формула за да дознаете колку пиете или да го добиете одговорот или бројот што го сакате, треба да го сфатите сериозно.

  Почнувате да го дефинирате „пијалокот“ поинаку
  Алкохолните пијалоци не се исти кога станува збор за содржината на алкохол. Можеби ќе „одлучите“ дека виното, на пример, не е „вистински“ пијалок како вотката, а потоа кажете си дека се бројат само „вистинските“.

  Можете да изберете да се откажете од тврдиот пијалок и да го замените со „послаби“, но ако ја зголемите потрошувачката на овие „полесни“ работи, резултатите би можеле да бидат исти.

  Се грижите дека ќе останете без алкохол
  Ако времето е лошо или алкохолот не е секогаш достапен, може да се најдете како купувате шише повеќе „за секој случај“. Исто така, решивте да го комплетирате отвореното шише бидејќи знаете дека ќе купите повеќе, па затоа сакате да го отстраните.

  Ги гледате фотографиите и забележувате дека секогаш имате чаша во раката
  Иако е вистина дека фотографијата доловува само одреден момент, доволно од тие моменти може да бидат значајни за откривање знаци на алкохолизам.

  Можеби ќе забележите дека изгледате попијано од другите и дека вашето лице и остатокот од телото изгледаат поинаку од она што сте го мислеле или како се сеќавате како изгледало, пишува YourTango, пренесува 24 sata.hr.

  Сретнувате луѓе кои се „оздравиле“ од алкохолот и во нив гледате нешто што го сакате
  Можеби тоа е некој со кого сте пиеле. Можеби тој е сосема странец. Можеби ќе ги слушнете нивните шеми на пиење во нивните приказни.

  Може да откриете и дека пиеле од слични или сосема различни причини. Тие може да ги трпат последиците како вас, или можеби претрпеле многу полошо. Но, гледате дека живеат во опоравување што ги прави среќни и почнувате да го посакувате тоа за себе.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img