More

  Најважната храна за развојот на мозокот кај децата

  spot_img

  Храната која им ја давате на децата влијае на нивниот развој, но и на развојот на структурите и врските во нивниот мозок.

  Во упатствата на Американската академија за педијатрија (ААП), објавени во списанието „Педијатрија“, како најважни хранливи материи се наведуваат протеините, цинкот, железото, фолната киселина, одредени витамини и незаситените масни киселини. Диетата во која недостасуваат овие хранливи материи може да доведе до доживотни проблеми со мозокот.

  Д-р Сара Џејн Шварценберг, член на Комитетот за исхрана на ААП, вели дека се препорачува ексклузивно доење до возраст од околу шест месеци. После тоа, мајчиното млеко не може да обезбеди количество железо и цинк што им е потребно на бебињата кои растат.

  „Многу храна за бебиња е збогатена со цинк и железо, но пасираното месо е добар природен извор на овие хранливи материи. Житариците за доенчиња исто така се збогатени со овие хранливи материи и можат да бидат добра прва храна за бебињата“, рече таа.

  Покрај мајчиното млеко, најдобра исхрана за бебињата е онаа која вклучува разновидна храна како месо богато со протеини и овошје и зеленчук кои содржат различни витамини и минерали, пренесува Klix.ba.

  „Бебињата се многу чувствителни на недостаток на хранливи материи. Нивниот мозок се развива со голема брзина помеѓу првата и втората година, па затоа сакаме педијатрите да препорачаат здрава храна“, додава тој.

  Истражувањата покажуваат дека раната исхрана е важна за градење здрав мозок. Ако ја пропуштите можноста да ги исполните развојните пресвртници во првите денови од животот, нема можност да го вратите времето и да го надоместите изгубеното време.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img