More

  Работниците во „Ламборџини“ ќе работат 4 денови во неделата

  spot_img

  Италијанскиот производител на луксузни автомобили „Ламборџини“ се договори со синдикатите ФИОМ и ФИМ-ЦИСЛ за воведување четиридневна работна недела за своите производствени работници, соопштија претставниците на компаниите и работничките здруженија.

  Синдикатите договорот го нарекоа историски бидејќи „Ламборџини“како прва компанија во европската автомобилска индустрија значително го намалува работното време без намалување на платите.

  „Работејќи се помалку и подобро, тоа е принципот по кој се водеа овие преговори“, се наведува во соопштението на синдикатот.

  Работниците во производството, со ротирачки распоред во две смени, наместо 5 дена ќе работат 4 дена во неделата и секоја година ќе работат 22 дена помалку од претходно.

  Вработените кои работат во три смени ќе имаат петдневна работна недела која наизменично ќе се менува со две четиридневни работни недели, што значи дека секоја година ќе работат 31 ден помалку од досега.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img