More

  Работниците на Apple започнаа петиција против враќање на работа

  spot_img

  Вработените во Apple возвратија на барањата на технолошката компанија да се вратат во канцеларијата. Тие започнаа петиција велејќи дека компанијата ризикува „да ја задуши различноста и благосостојбата на персоналот со ограничување на нивната способност за работа од далечина“.

  Петицијата е одговор на писмото испратено до сите вработени во кое се наведува барањето од извршниот директор на Apple, Тим Кук, кој рече дека работниците ќе мора да доаѓаат во канцеларијата најмалку три дена во неделата од септември, вклучувајќи вторник, четврток и трет ден одредени од поединечни тимови.

  Кук вели дека ова ќе ја „засили“ способноста на компанијата да работи флексибилно, истовремено „зачувувајќи ја личната соработка што е толку суштинска за нашата култура“.

  Сепак, група работници кои работат под името Apple Together покренаа петиција со возвраќање по наредбите на Кук, тврдејќи дека поголема флексибилност ќе промовира различност во компанијата.

  „Веруваме дека Apple треба да поттикне, а не да забранува, флексибилна работа за да изгради поразновидна и поуспешна компанија каде што ќе се чувствуваме удобно да „размислуваме поинаку“ заедно“, пишува Гардијан. Во петицијата се додава дека мандатот не признава дека персоналот е „посреќен и попродуктивен“ со помалку традиционални работни услови.

  Apple Together, наводно, има намера да собира потписи оваа недела, пред да ги потврди и испрати до директорите на компанијата.

  Иако другите технолошки компании, како што се Твитер и Фејсбук, воведоа правила на почетокот на пандемијата што им дозволуваа на персоналот постојано да работи од дома, Apple тврди дека очекува вработените да се вратат на канцелариската работа.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img