More

  Псоријаза на глава: Причина, симптоми и како да го држите под контрола овој непријатен проблем?

  spot_img

  Псоријазата е хронична, автоимуна болест која се манифестира како дебели, суви и лушпести дамки на кожата кои личат на рани на кој било дел од телото. Псоријазата на главата најчесто се појавува по работ на косата, на челото, околу ушите и на задниот дел на вратот.

  Хронична, автоимуна болест на кожата – псоријаза, може да се појави на кој било дел од телото, вклучувајќи ја и главата. Псоријазата на главата може да се препознае по лушпите на кожата и ќе ве чеша главата. Причината за оваа болест е пребрзата репродукција на клетките на кожата.

  Што предизвикува псоријаза на скалпот?
  Псоријазата е резултат на прекумерна реакција на имунолошкиот систем, кој потоа создава воспаление во телото, предизвикувајќи прекумерна репродукција на клетките на кожата.

  Имено, кај лицата кои немаат псоријаза, клетките на кожата се обновуваат приближно секој месец. Но, кај луѓето со псоријаза, клетките на кожата се обновуваат на секои три или четири дена. Токму ова пребрзо создавање на нови клетки на кожата предизвикува акумулација на стари, мртви клетки, поради што се формираат дебели, суви акумулации или плаки.

  Псоријазата често се пренесува генетски, но може да се појави и кај луѓе кои немаат псоријаза во семејството, поради големи хормонални промени (пубертет, бременост, менопауза), некои бактериски инфекции, прекумерна изложеност на сонце, т.е. УВ зрачење, употреба на силни производи за кожа, стрес, дебелина, пушење и консумирање алкохол и одредени лекови. Во некои случаи, псоријазата на скалпот се јавува со болести како СИДА.

  Важно е да се нагласи дека псоријазата не е заразна и не може да се пренесе со допир. Исто така, не се пренесува со споделување облека или други предмети со лице кое има псоријаза.

  Како да препознаете псоријаза на главата?
  Псоријазата на главата најлесно се препознава по дебели, суви и лушпести дамки на кожата, под кои се забележува црвенило. Таквите области се нарекуваат плаки. Сепак, како и секоја болест, псоријазата може да се појави со благи, умерени или потешки симптоми.

  Благи симптоми на псоријаза на главата може да бидат лупење и тенки лушпи кои личат на првут и мало црвенило. Од друга страна, умерените и тешки симптоми на псоријаза на скалпот вклучуваат:

  – наслаги на поголемиот дел од главата или на целиот скалп

  – дебели, подигнати наслаги со белузлава акумулација на мртва кожа, под кои е видливо силно црвенило

  – исклучителна сувост на кожата на одредени делови од главата

  – чешање

  – болни иритации

  – крварење

  Како да се третира псоријазата на главата?
  Иако псоријазата не може целосно да се излечи, бидејќи е автоимуна болест, постојат начини да се држи под контрола и да се обезбеди најдобар можен квалитет на живот. За адекватно лекување на псоријазата на главата, односно на скалпот, прво е важно да се посети лекар – дерматолог, за да може да утврди дали воопшто се работи за псоријаза или за нешто друго.
  Дерматологот потоа ќе препорача одредени лекови, масти, креми или шампони (во зависност од тоа на кој дел од главата е псоријазата) за лекување. Покрај примената на она што го пропишува вашиот дерматолог, постојат и други чекори што можете да ги преземете. На пример, можете да се туширате и да ја измиете косата со млака вода, бидејќи топлата вода дополнително ја суши кожата. Кога ја миете косата, нежно масирајте го скалпот, без груби движења, а кога ќе завршите со миење на главата, нежно избришете ја со рачка.

  Исто така, важно е веднаш по туширањето да нанесете хидратантни производи на кожата и скалпот, а треба да избегнувате да носите капа за да може скалпот да дише.

  На некои ќе им помогне и диета богата со овошје и зеленчук или риба.

  Компликации од псоријаза на скалпот
  Ако псоријазата на главата не се лекува или не се држи под контрола, може да се појават компликации. Некои од овие компликации вклучуваат:

  – екстремно сув, ронлив и чешачки скалп

  – инфекции на кожата поради оштетување на бариерата на кожата

  – губење на косата, ако псоријазата е на скалпот

  – пад на самодовербата

  Заклучок
  Псоријазата е хронична, автоимуна болест која се јавува поради прекумерна репродукција на клетките на кожата.

  Се манифестира преку дебели, лушпести грутки на кожата под кои често се гледа црвенило. Псоријазата може да се појави и на главата, најмногу покрај работ на косата, на задниот дел на вратот, околу ушите и на челото.

  Псоријазата на главата се држи под контрола со употреба на соодветни шампони, креми и други лекови, но и со менување на начинот на живот – воведување поздрава исхрана, прекинување на конзумирање алкохол, прекин на пушењето и слично.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img