More

  Психолозите споделуваат пет знаци на АДХД кај жените

  spot_img

  Од 2020 до 2022 година, стапката на дијагнози на АДХД кај жените ќе се удвои, според психологот Сувиланџи Куези-Нке. Тој вели дека овој скок може да се должи на начинот на кој темпото и структурата на животот пред СОВИД-19 ги ​​маскира симптомите.

  „АДХД порано беше дијагностичка категорија во која доминираа момчиња со премногу енергија“, истакнува психологот Медисон Пери за HuffPost. Момчињата имаат околу три пати поголема веројатност да бидат дијагностицирани со АДХД отколку кај девојчињата, според Medical News Today.

  „Се повеќе жени се дијагностицираат со АДХД како што се шират информации. Со поголема свесност за различните презентации на АДХД, веројатно е дека повеќе жени ќе бидат упатени на евалуација“, вели Пери.

  Кога размислуваме за АДХД, веројатно замислуваме некој кој е жив и не може да седи мирно. Иако тоа не е погрешно, не е како АДХД обично се манифестира кај жените и девојчињата. Голем број фактори играат улога во разликите во презентацијата на АДХД, но еден од главните се општествените притисоци и норми кои се очекуваат од жените.

  Значи, кога станува збор за тоа како АДХД се манифестира кај жените, изгледа малку поинаку. Ова се знаците на АДХД кај жените и девојчињата идентификувани од психолозите.

  Тешкотии да се концентрираат на индивидуални задачи.
  Хиперфокусирање на одредени теми или ситуации.
  Тешкотии во одржувањето пријателства.
  Емоционални испади и дисрегулација.
  Интернализирање на симптомите на АДХД.
  „Ако вие или некој близок се сомневате дека можеби ги исполнувате критериумите за АДХД, би препорачал да побарате соодветна помош“, заклучи Пери.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img