More

  Првата делница од експресниот пат Лашва – Невиќ Поље нема да биде завршена навреме

  spot_img

  Градежните работи на првата делница од експресниот пат Лашва – Невиќ Поље (ЛОТ 5 – клучка Витез излез од деловната зона – клучка Невиќ Поље) доцнат и нема да завршат во февруари оваа година како што е планирано.

  Должината на делот од оваа парцела е 4,8 километри и минува низ подрачјето на Централниот босански кантон, поточно низ општините: Витез, Травник и Нови Травник.

  Што се однесува до работите на трасата, насипите се завршени над 70 отсто, додека подготвителните работи и ископите се завршени над 90 отсто, изјави Фени од автопатиштата на Федерацијата БиХ.

  На некои појаси долж оваа делница, на работата на трасата и претходеше работа на регулација на коритото на реката Лашва и преместување на реката од старото во новото корито.

  Во моментов се работи на изградба на насипи на одредени делници долж трасата, како и работи на изградба на внатрешната дренажа на експресниот пат.

  Исто така, во моментов се работи на мостот Мали мошуњ 2 и потпорната конструкција Невиќ Поље, а во наредниот период се планирани да се работи и на прелетот Нова Била, на потпорниот ѕид З2, на мостот во Гладник (на локален пат кон населба Гладник) и прелет на дел од експресните патишта.

  Трошоците за изградба нема да се зголемат
  Вредноста на работите на оваа делница е 74,9 милиони марки, изведувач е Херинг д.д. Широки Бријег, а според договорот потпишан на 26 април 2022 година, рокот за завршување на изградбата беше 20 месеци, односно завршуваше во февруари 2024 година.

  Но, со оглед на тоа што имаше голем застој предизвикан од надворешни околности (преместување на постојните инсталации, корекции на проекти и зголемување на обемот на работите, процедури), очигледно е дека рокот за завршување на работите ќе се продолжи, но нема да има зголемување на трошоците за изградба, бидејќи степенот на реализација на проектот ги следи договорените средства, велат од Autocest FBiH.

  Експресниот пат Лашва – Невиќ Поље е планиран да биде долг 23 километри, а изградбата на овој пат е поделен на пет делници (лота): Лашва – Каоник (ЛОТ 1), потоа Каоник – Селиште (ЛОТ2), Селиште – Витез (ЛОТ3 ), деловна зона Витез (ЛОТ4) и клучка Витез излегуваат од деловната зона – клучка Невиќ Поље (ЛОТ 5).

  Кога ќе биде завршен овој пат, ќе има две сообраќајни ленти (возење и претекнување) за секој правец на движење.

  Мрежа на експресни патишта
  Автоцест ФБиХ потсетува дека Владата на ФБиХ донесе одлука со која утврди дека изградбата на експресниот пат Лашва – Невиќ Поље е од јавен интерес за Федерацијата БиХ и го прогласи за еден од приоритетните проекти во Федерацијата БиХ.

  Покрај овој експресен пат во Федерацијата БиХ, предвидена е изградба на уште четири вакви патишта и тоа: Бихаќ – Чазин – Велика Кладуша – Граница со Република Хрватска; Бихаќка – Кључ; Прача – Горажде и Мостар – Широки Бријег – граница со Република Хрватска.

  Исто така, предвидени се три делници од автопатот кои не се дел од коридорот 5-в: Граница на Република Хрватска – Орашје – Брчко – Тузла; Јадранско-јонскиот коридор и Тузла – Жепче.

  Потпишани се договори за извршување на експресните патишта Прача – Горажде (тунел Хранјен) и Лашва – Травник – Јајце, делницата Лашва – Невиќ Поље (ЛОТ 5) и последната делница од обиколницата Сараево од Влаково до Мостарска крстосница. – ЛОТ 3Б.

  Според Бизнис планот за 2024 година, планирано е до крајот на годината да се започне со работа на уште две релации и тоа: Граница на Република Хрватска – Орашје – Брчко – Тузла, Маоча – делница Тузла, ЛОТ 5 Чаниќи – Шички Брод (Тузла) во должина од 7, 5 км и Мостар – Широки Бријег – граница со Република Хрватска, делница Полог – граница со Република Хрватска, подделница Подлединац – Груде Исток во должина од 6,36 км. , изјавија од автопатиштата ФБиХ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img