More

  Простувањето се разликува од помирувањето, порачува академик Коцарев

  spot_img

  „Утре, на 17 март 2024 година, е Прочка – ден кога треба да побараме простување од оние, на кои свесно, или несвесно сме им згрешиле и да им простиме на оние, што свесно, или несвесно нам ни згрешиле. На сегашните неуки македонски политичари и на сегашниот манипулативен претседател на Македонија Стево Пендаровски, поради разнебитувањето на Македонија и поради предавањето и продавањето на сѐ што е македонско, јас им простувам и се молам за ним: ‘Оче, прости им, оти не знаат што прават!’ (Лука 23:34). Но, нема да заборавам… А вие?“ – вели академик Љупчо Коцарев, член на Македонската академија на науки и уметности, во својата колумна со наслов „Простување: верата наспроти науката“, која ја објави весникот „Нова Македонија“’.

  Во колумнта, покрај другото, Коцарев уште вели:

  „Простувањето е свесна одлука што вклучува откажување од нашата огорченост, индигнација или гнев, како резултат на нешто што, свесно или несвесно, ни било направено. Простувањето се разликува од одобрување, оправдување, заборавање, или помирување“, пишува Коцарев.

  Простување: верата наспроти науката

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img