More

  Простор од 750 квадратни метри од Клиниката за токсикологија ќе биде реновиран и трансформиран во Ургентен интернистички тријажен центар, со пари од Комерцијална банка и на „Алкалоид“

  spot_img

  Простор од 750 квадратни метри од Клиниката за токсикологија ќе биде реновиран и трансформиран во Ургентен интернистички тријажен центар, со пари од Комерцијална банка и на „Алкалоид“, најави денеска министерот за здравство Фатмир Меџити.

  Донацијата од Комерцијална банка изнесува 235.000 евра, а од „Алкалоид“ 233.673 евра, или вкупно 468.673 евра.

  Договорот за донацијата министерот го потпиша со Маја Стевкова-Штериева, финасова директорка во Комерцијална банка и Владо Индов, директор во „Алкалоид“.

  Министерот рече дека Тријажниот центар ќе биде прв контакт за прием на пациентите, каде во зависност од состојбата ќе може да останат до 48 часа, а понатаму ќе бидат препратени или на некоја од Интерните клиники или ќе бидат пуштени дома.

  Центарот ќе биде опремен со апарати за интензивна и полуинтензивна нега, компјутерска томографија, рентген и ендоскопија.

  Се очекува Центарот да биде готов за неколку месеци.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img