More

  Пронајдена слика вредна 100 милиони долари, еден детал ги збунува властите

  spot_img

  Бугарија води истрага по откривањето на досега непознатото платно чие авторство му се припишува на американскиот експресионист Џексон Полок, а случајот два дена ја држи локалната јавност во неизвесност.Делото е посветено на холивудската ѕвезда Лорен Бекол, пријателката на сликарот, по повод нејзиниот 25-ти роденден на 16 септември 1949 година, соопшти државното правобранителство.

  Но, уште еден збунувачки детал е потписот на поранешниот романски диктатор Николае Чаушеску на задната страна на сликата, што сугерира дека платното е дел од неговата уметничка колекција, објави владата во четвртокот.

  Сликата, откриена минатиот месец во стан во Софија, била потпишана од Полок, но не била внесена во уметничките каталози.

  Веројатно долги години бил складиран во Грција, од каде илегално бил донесен во Бугарија на препродажба.

  Според мислењето на експертите, на кои се повикува државното правобранителство, сликата „соодветствува на неговиот стил, техника и особениот уметнички израз и естетика на делата на Џексон Полок во периодот од 1945 до 1950 година“.

  Ако навистина е дело на Полок, може да достигне цена од 100 милиони долари бидејќи уметникот, роден во 1912 година и починат во 1956 година, има висока цена на уметничкиот пазар, изјавија властите кои моментално тврдат дека ја поседуваат уметноста.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img