More

  Проблемот со возачките и со сообраќајните бил занемарен или затаен?

  spot_img

  Стопанската комора денеска ќе достави допис до Собранието, Владата и Министерството за внатрешни работи со иницијатива за промена на потребните закони и за донесување времена мерка со која ќе се продолжи важноста на возачките и сообраќајните дозволи во државата до рокот на употреба.стари шари. Напротив, транспортниот сообраќај во земјава ќе биде парализиран, предупредуваат од Стопанската комора.

  Како што истакна денеска извршниот директор на Комората, Антони Пешев, во одговор на новинарско прашање на петтата седница на Националниот совет за извоз (НСИ), што се одржува во просториите на Комората, дошле најмалку 100 компании Комората и праша што да прави со овој проблем. Поддржувајќи ја, рече, секоја добра иницијатива што може да се спроведе и по потреба да се спроведе на вонредна седница на Собранието со само една точка на дневен ред со цел да се овозможи нормално функционирање на државата. Напротив, како што истакнавте, ќе се доведеме во непријатна ситуација голем дел од граѓаните да бидат казнети.

  – Треба да го направиме системот да функционира, барем во земјава, а за меѓународниот сообраќај немам сигнали дека некако може да се заобиколи. Сигурно не можеме да избегаме од обврските што ги презема државата во меѓународниот сообраќај. Бидејќи Комората е подготвена да понуди целосна поддршка на секоја иницијатива, дури и да финансира дел од формирањето на нови места каде би се издавале тие дозволи и да се овозможи фотографирање, подготовка на приоритетна листа, анализа на кого ќе му треба, и договорете се со Владата барем за совозачите и возачите, да направиме брза линија за нивно издавање – рече Пешев.

  Во севкупниот контекст на замена на документите, како што истакнавте, елементот за возачка и возачка дозвола некако беше оставен на страна.

  – Има значителен број на субјекти кои имаат нови дозволи издадени на старите обрасци, што за нас е неточна ситуација. Загрижен е што огромен дел од компаниите имаат проблеми во локалната национална дистрибутивна шема што ја имаат, а не само за излезот кон надвор и што влијае на овој проблем – нагласи Пешев.

  Тој оцени дека ваквата иницијатива на Комората е задоцнета и додаде дека се уште немаат поим колку може да биде проблемот со сообраќајот и возачките дозволи, бидејќи овој сегмент е оставен на страна и вниманието е насочено кон личните картички и пасошите.

  – Сметаме дека голем дел од возачката дозвола и возачката дозвола веќе се дозволени да се заменат, бидејќи се менуваат почесто од другите лични документи, но испаѓа дека не се заменуваат или се издаваат нови на старите обрасци. . Затоа цениме дека е потребно да се вложи што е можно поголем напор за оваа работа да не прерасне во тотална сообраќајна блокада. Не е дека Комората нема информации за степенот на овој проблем и ќе направиме се за да го олесниме процесот за да не го блокираме сообраќајот. Да знаевме каква е ситуацијата, ќе реагиравме порано – рече Пешев.

  Проблемот со налепниците на НМК на табличките, пак, смета дека е крајно маргинален.

  – Ако имаме процес за записи со принт или било што друго за дозволи, проблемот со налепниците во овој момент е маргинален. Ние нудиме да го подготвиме за сите наши членови и за транспорт во стопанството. Се согласувам дека можат да си стават налепници на лицата и самите да ги залепат на чиниите. Цениме дека не е потребно да се снима и евидентира нивното сместување во станицата за технички преглед и да изгледа како да правиме фалсификат. Сите сме свесни дека плочите не можеме сами да ги правиме, но ако проблемот се налепниците НМК, тие можат да се направат. Не мора да работиме на нашиот рак, но ако треба ќе влеземе во процес да го запечатиме, а за тоа не треба да даваме пари – рече Пешев.

  Претседателот на Стопанската комора, Бранко Азески, кој е и претседател на Националниот совет за извоз, истакна дека во текот на денот медиумите ќе добијат точна информација за содржината на писмото, а како што рече, тој ќе им наложи на службите да утврдат до што стигнал.ваквото барање не е спроведено, а дали е виновна Комората, како и зошто Комората не била навреме информирана за проблемот со сообраќајот и возачките дозволи.

  – Очигледно има некаков неуспех во односот меѓу компанијата и Комората. Во секој случај ќе треба да се испита одговорноста и да се излезе со став да се стави крај на злоделата во кои ќе ги погледнеме сите елементи и ќе видиме што и како ќе бараме – рече Азески.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img