More

  Приказна со среќен крај: порочето Алјаска се врати дома по авантура

  spot_img

  Порокот кој беше пронајден кај Шмартинското езеро повторно е дома. Во куќата на мачки, која се грижи за напуштените животни, ги пронашле нејзините сопственици. Припитомениот 7-годишен порове Алјаска доживеа вистинска авантура.

  Како што објавивме, на Шмартинско езеро во неделата е пронајден поро, поточно поро. „Таа е исклучително пријателска и социјализирана“, напишале од Cat House Society, кое се грижи за напуштените мачки и други животни. Животното изгледа постаро. „Некако ни се чини дека е напуштен, бидејќи ова е обично место на Целје за фрлање животни“, напишаа тие во објавата на Фејсбук.

  Приказната има среќен крај. Куќата за мачки ја посетија сопствениците на порове – нејзиното име е Алјаска. Но, седумгодишната Алјаска – преподобна возраст за порове – доживеа вистинска авантура во меѓувреме.

  Порове замени неколку старатели. Во изминатите шест години таа живее со сопственици кои и беа трети. Во моментот на невнимание, таа се протнала низ вратата од нивната мачка и очигледно се упатила во шумата. „Во шумата, ја пронашол господин кој ја носел кај друг господин кој требало да се сретне со порове. Таму била само еден месец, ја симнале и некако се нашла во автомобил и очигледно отишла до Шмартинско езеро, каде што ја пронашол пронаоѓачот“, напишале во Мачката куќа.

  Порове првата вечер спиел со привремените старатели, а потоа прифатилиштето го посетиле првиот, вториот и третиот сопственик и семејството кое се грижело за неа минатиот месец.

  На обединувањето и сопствениците и поровечето „Алјаска веднаш се сретна со своите луѓе, златно срце“ беа пресреќни, велат во куќата на мачки.

  Порове не се толку ретки миленичиња. Рекламите можат да најдат онлајн од оние кои продаваат порове, како и оние кои бараат партнери за парење на порове. „Порове (Mustela putorius furo) се припитомени видови повеќе од две илјади години. Тие не се способни да преживеат во природата бидејќи зависат од грижата на човекот“, пишува на веб-страницата на словенечкото здружение на љубители на порове Зверинце.

  Толпа напуштени мачки
  Приказната за порове е среќно завршена, додека за куќата на мачки се грижи толпа напуштени мачки. „И оваа година имаме бум на мачки, куќата на мачки брзо се полни со напуштени, фрлени цуцли“, велат тие. „Дударчки“ се мали мачиња кои требало да се дојат, но останале без мајка, па нејзината улога мора да ја преземат старателите во прифатилиштето. Сепак, некои мачиња се толку мали, болни или немаат рефлекс на цицање што мора да се хранат со посебна сонда. „Тоа е единствениот начин да ги нахраниме и да ги одржиме во живот.
  На мачињата им е потребна 24-часовна грижа, а ситуацијата е навистина екстремна, бидејќи има многу напуштени мачки. „Денеска примивме 13 (тринаесет !!!) мачиња за 12 часа“, предупредија тие. „Три гајди кои исплашената мајка мачка ги зеде под хаубата на автомобилот и ги снема, мало мачорче најдено на сред прометниот пат, четири малечки оставени на сред никаде, мајка мачка со три мали деца веднаш до зафатен пат, ничија пичка пред раѓање. Ако продолжи вака, годинава целосно во рекордно време ќе го прекинеме дочекот. Негрижата и неодговорноста на народот ги надмина сите граници“.

  Клучната работа што треба да ја направат сопствениците на мачки е да ги стерилизираат или кастрираат, за што општеството постојано предупредува. Но, за жал, сè уште има луѓе кои не го прават тоа и убиваат беспомошни младенчиња. Пред неколку дена во корпа за отпадоци беше пронајдено легло мачиња, само едно од пет преживеало. Проверете ја оваа врска за да видите како можете да ја поддржите работата на старателите во засолништето и да им помогнете на напуштените мачки.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img