More

  Предупредувачки знаци кои можат да ви ги дадат вашите уши за вашето здравје – од чешање до депилација

  spot_img

  Вашите уши имаат две главни функции – слух и рамнотежа – но се чини дека тие исто така можат да ви дадат предупредувања за вашето општо здравје.

  Ушите се многу чувствителни органи на сопствените здравствени проблеми, што значи дека ако имате проблеми со нив, веројатно ќе забележите. Но, се чини дека тие можат да укажуваат и на здравствени проблеми на други делови од телото, пренесува Mirror.

  Многумина од нас ги знаат најважните предупредувачки симптоми за одредени болести и состојби, како што е барањето грутка кога станува збор за рак на дојка. Но, се чини дека треба подеднакво да внимаваме и на нашите уши, бидејќи тие исто така можат да ни дадат предупредувања.

  Од чешање до вишок ушна маст, состојбата на вашите уши може да биде знак дека треба да посетите лекар за понатамошно тестирање, според Кејтлин Фоли, клинички аудиолог во центарот за слух во Саут Шор.

  Ова се симптомите на кои треба да внимавате:

  Чешање во ушите
  На прв поглед, чешањето на ушите можеби не изгледа загрижувачки, но доколку продолжи и не исчезне, тоа може да биде знак за поголем проблем. Постојаното чешање во ушите често може да укаже на егзема или габична инфекција во увото, според Кејтлин. Габичните инфекции обично го зафаќаат надворешното уво, од ушниот канал до тапанчето и може да предизвикаат воспаление на двете уши, што резултира со сува, чешање на кожата, а понекогаш и непријатен исцедок.

  Ѕвонење во ушите (тинитус)
  Иако зуењето во ушите може да биде привремена појава, понекогаш тоа може да биде знак за посериозен проблем. На пример, тоа може да биде поврзано со инфекција на увото или со почеток на менопауза. Тинитусот исто така може да биде симптом на ретка состојба на внатрешното уво позната како Мениерова болест, која може да влијае на рамнотежата и слухот. Други симптоми вклучуваат чувство на вртоглавица, губење на рамнотежа, губење на слухот или гадење. Доколку забележите такви симптоми, важно е да се консултирате со лекар.

  Влажен и леплив ушен восок
  Ушната маст е нормална и обично сама се мие од увото. Меѓутоа, ако забележите дека ушната маст има влажна и леплива конзистентност, тоа може да биде знак за нешто друго. Истражувањата покажаа дека влажниот ушен маст може да биде поврзан со мутација на генот ABCC11, кој исто така е поврзан со зголемен ризик од развој на рак на дојка, според Кејтлин. Иако ова не мора да значи дека ќе развиете рак на дојка ако имате влажна ушна маст или обратно, генетската шминка го одредува типот на ушната маст што ја произведуваме. Влажната ушна маст е почеста кај луѓето со африканско или европско потекло, додека сувата е почеста кај луѓето со азиско потекло. Ако сте загрижени, секогаш е најдобро да се консултирате со лекар.

  Брчки на ушните лобуси
  Ако сте под 60 години и забележувате дијагонални брчки на ушите, тоа може да укаже на поголем ризик од коронарна срцева болест (CAD), што може да предизвика срцев удар, според некои истражувања. Дијагоналната брчка, позната и како „знакот на Френк“, е забележана кај познатите личности како Стивен Спилберг и Џорџ Буш.

  Промени во кожата на увото
  Ако забележите промени на кожата на ушите, ова може да биде поврзано и со проблеми со бубрезите. Според студијата на British Medical Journal, ова особено важи за новороденчињата. Лекарите може да го користат овој знак како причина да направат тестови за бубрежна функција кај новороденчињата. Сепак, важно е да се напомене дека овие проблеми обично се безопасни, но доколку забележите дека одредени израстоци стануваат поголеми, болни, крварат или ако се развијат во голем број, треба да се консултирате со лекар.

  Ова се само неколку од предупредувањата што вашите уши можат да ги дадат за вашето општо здравје. Затоа, доколку забележите некакви промени или проблеми со ушите, важно е да се консултирате со лекар за дополнително испитување и да се грижите за вашето здравје, советува Мирор.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img