More

  Предупредувачки знаци дека можеби имате камен во бубрегот

  spot_img

  Камењата во бубрезите се една од најболните состојби. Иако обично се решава само по себе, но ако е преголем, единствениот начин е операција.

  Камењата во бубрезите се предизвикани од отпадни производи во крвта кои формираат кристали. Со текот на времето, кристалите се акумулираат и формираат забен камен. Ова е една од најболните состојби и меѓу најчестите нарушувања на уринарниот систем. Мажите се разболуваат почесто од жените, а повеќето од нив излегуваат од телото без интервенција на лекар.

  Кога ќе се формира камен во бубрегот, телото ќе се обиде да го исфрли преку уринарниот тракт. Повеќето од нив се доволно мали за да поминат, но кога ќе станат преголеми можат да станат екстремно болни и обично е потребна операција за нивно отстранување, пренесува danas.rs.

  Кои се предупредувачките знаци дека може да имате камен во бубрегот?

  Болка во грбот или на страната на абдоменот

  Според британската национална фондација за бубрези, општо правило е дека колку е поголем каменот, толку позабележливи се симптомите. Силната болка на двете страни на долниот дел на грбот е чест симптом.

  Овие периоди на интензивна болка во грбот или на страната на стомакот, или повремено во препоните, може да траат неколку минути или часови. Мажите може да чувствуваат болка во тестисите. Камењата во бубрезите предизвикуваат болка, која брзо може да се зголеми, предизвикувајќи иритација или блокада ако каменот го блокира протокот на урината и предизвикува отекување на бубрегот.

  Крв во урината

  Поголемите камења можат да го уништат ткивото во уринарниот тракт, дозволувајќи крвта да истече во урината. Сепак, постојат многу можни причини за крв во урината, вклучувајќи уринарна инфекција, тумор во мочниот меур или бубрезите или полицистични бубрези.

  Ако забележите крв во урината, одете на преглед што е можно поскоро, дури и ако немате други симптоми, првпат ви е или има само малку крв.

  Инфекција на урината

  Ако каменот во бубрегот го блокира уринарниот тракт, може да го запре протокот на урината низ уретерот што ја носи урината подалеку од бубрегот. Ова може да доведе до инфекција или дури и оштетување на бубрезите. Симптомите се типични за инфекции и вклучуваат висока температура, повраќање и дијареа.

  Урината може да стане розова или заматена, а можно е и често мокрење. Тоа е затоа што каменот го иритира дното на вашиот мочен меур и го тера да мисли дека е полн. Други може да доживеат чувство на печење при мокрење.

  Гадење или повраќање

  Знаците на бубрежни камења не мора секогаш да се поврзани со мокрењето. Тие можат да предизвикаат симптоми слични на грип, како што се гадење и повраќање, создавајќи конфузија за тоа од која состојба страдаат луѓето.

  Според Британското здружение на уролошки хирурзи, овој симптом може да се активира кога каменот се движи од бубрегот кон уретрата – цевката што ја носи урината од бубрегот до мочниот меур.

  Потење

  Камењата во бубрезите може да предизвикаат и други симптоми слични на грип. Најчесто тоа се должи на уринарна инфекција, велат лекарите.

  Сепак, слични симптоми можат да бидат предизвикани од проблеми со грбот или ‘рбетот, како и од други уролошки или невролошки состојби, па затоа е најбезбедно да се закаже преглед кај лекар.

  Тестовите за дијагностицирање на камења во бубрезите вклучуваат тест на крвта за да се провери дали бубрезите работат правилно, тест на урина за проверка на крв или инфекција и КТ или ултразвучно скенирање.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img