More

  Позната модна компанија прогласи банкрот после 100 години работа

  spot_img

  Познатата германска компанија „Клингел“ од Форцхајм не најде инвеститор по стечајот и дефинитивно престанува со работа.

  Клингел е една од најголемите компании за нарачки по пошта во Германија со историја што датира од 1923 година. Локалните медиуми јавуваат дека стечајот погодил 1.600 вработени.

  Пред само неколку децении, нарачката по пошта беше популарна алтернатива за купување во продавница. Во времето на просперитетот се основаа многу успешни компании како: B. Baur, Oto, Bader, Neckerman & Kelle… Со постојана дигитализација и разни онлајн продавници, бизнисот со нарачки по пошта падна во криза.

  Келе и Некерман поднесоа барање за стечај пред неколку години, а групацијата Клингел го направи истиот потег во мај.

  Во процесот на реструктуирање, компанијата ќе спроведе одредени мерки со совет од експерти и нема да се потпира на надворешен стечаен администратор.

  Веста за неликвидност повеќе не е новост на германскиот пазар. Банкрот прогласија големи имиња како Пик и Клопенбург, Гери Вебер, Горц и Алер ​​АГ…

  Причините беа многу слични, а од групацијата Клингел изјавија и дека банкротот е последица на инфлација, повнимателно трошење пари, но и последица на војната во Украина. Се споменуваат и зголемени цени за изработка на каталози, односно логистика и испорака.

  Прогласувањето стечај на сопствена одговорност за компанијата беше неизбежно. Исто така, беше одлучено да се преземе овој чекор сега за максимално да се искористат можностите за реструктуирање.

  – Групацијата Клингел веќе една година се соочува со големи предизвици, како и целата индустрија за нарачки по пошта. Целокупното економско опкружување енормно се промени – изјави извршниот директор на компанијата.

  Две подружници од Хамбург и околу 1.600 вработени беа погодени од стечајот. Ова засега не влијае на другите компании во групацијата. Сѐ уште не е сигурно што ќе биде со вработените.

  – Во моментов работиме на конкретни мерки за реструктуирање заедно со експерти и ќе ги информираме вработените веднаш штом ќе се утврдат – објави управата на несолвентната групација Клингел.

  Дел од мерките за реструктуирање вклучуваа и наоѓање соодветен инвеститор, но тој план пропадна, пишуваат германските медиуми. Бизнисот, кој продолжи и покрај стечајот, ќе биде целосно прекинат од јануари, а директорите ќе ја напуштат компанијата.

  – За да ја одржиме групацијата во целина, ни требаше финансиски силен инвеститор, но за жал нема решение. Одлучено е да се прекине работата. Оваа одлука не беше лесна за никој од нас, но за жал нема алтернатива. Во моментов сѐ уште испитуваме дали нашите сопствени брендови како Klingel, Wentz, Mona и Babista можат да опстанат – истакнуваат од менаџментот на компанијата.

  Стечајната постапка е отворена пред повеќе од три месеци, а германските медиуми јавуваат дека 300 работници доброволно веќе ја напуштиле компанијата во последните неколку недели.

  Според информациите што ги пренесоа германските медиуми, за останатите 1.300 вработени обезбедени се платите за наредните недели.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img