More

  Повеќе од 20 дена низ Прилеп се шири непријатна, тешка миризба што асоцира на хемикалии

  spot_img

  Повеќе од 20 дена низ Прилеп се шири непријатна, тешка миризба што асоцира на хемикалии. Миризбата е главно во вечерните и во ноќните часови. Граѓаните реагираат и не знаат за што станува збор иако некои пријавиле до надлежните.

  Од прилепската локална самоуправа потврдуваат дека до инспекторатот во Општината стигнале неколку писмени и усни пријави од граѓаните. Инспекторатот заедно со Државниот инспекторат за животна средина и со полицијата прават надзор и контроли. Направени се во два-три правни субјекти, но досега нема одговор.

  – Пријавите се, главно, од оние што живеат од околината на фабриката „11 Октомври“. Инспекциски надзор излезе на терен во округот од каде е пријавена непријатната миризба. Во соработка е со МВР, со полициската станица со кои е одржан заеднички состанок и писмено е побарана соработка. Извршена е контрола и со претставници од државниот инспекторат за животна средина. Ситуацијата се испитува од каде доаѓа непријатната миризба. За жал, досега сѐ уште не е утврдено и не може да се каже ништо повеќе, иако последниве денови е забележано дека во кругот на фабриката „11 Октомври“ гори некаков отпад. Не можам повеќе да кажам зашто не знаеме што има таму, што горело, кој придонесол за тоа и дали миризбата е таа што доаѓа од таму. Се надевам дека ќе се реши во следниве денови по инспекциската контрола и надзорот што се направени – изјави Влатко Петкоски, портпарол во прилепската локална самоуправа.

  Граѓаните бараат одговори, а градските власти велат дека доколку некој работел непрописно и незаконски, ќе сноси последици.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img