More

  Повеќе од 100.000 луѓе осудени за марихуана беа помилувани во Мериленд

  spot_img

  Во американската сојузна држава Мериленд, локалниот гувернер помилува повеќе од 175.000 луѓе осудени за поседување или користење марихуана. Ова е најголемото еднократно помилување во историјата на САД, а гувернерот Вес Мур нагласи дека станува збор за исправка на неправда.

  Демократскиот гувернер на американската сојузна држава Мериленд, Вес Мур, во понеделникот издаде повеќе од 175.000 помилувања на лица кои беа осудени за поседување или користење марихуана, пренесоа американските медиуми. Марихуаната е легализирана во Мериленд почнувајќи од 1 јануари 2023 година.

  Марихуаната беше легализирана откако 67 отсто од гласачите во државата гласаа за неа на референдум во 2022 година. Покрај во Мериленд, марихуаната сега е целосно легализирана и во 23 други американски сојузни држави и во главниот град Вашингтон. На федерално ниво, поседувањето и употребата на марихуана сè уште е кривично дело, но сегашното Министерство за правда на претседателот Џо Бајден не го гони активно тоа.

  Постапката на гувернерот е најголемото поединечно помилување во историјата на САД и, според Мур, ги поништува неправдите направени врз осудените и штетата предизвикана од таканаречената војна против дрогата. Помилувањето претставува победа за граѓаните на Мериленд, кои сега ќе имаат полесен пристап до вработување, образование и други можности кои им биле ускратени како резултат на нивните кривични пресуди.

  „Легализацијата не ја избриша штетата нанесена на илјадници жители на Мериленд. Тоа не го брише фактот дека црнците имаат три пати поголема веројатност да бидат уапсени за марихуана отколку белите луѓе“, рече Мур, велејќи дека неговата мерка ќе го направи тоа.

  Јавниот обвинител на Мериленд, Ентони Браун, исто така рече дека мерката ќе исправи многу неправди. „Ова е за расна правда и победа на црнците и другите припадници на малцинствата, кои во минатото беа несразмерно затворани за дејствија што се легални денес“, рече тој.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img