More

  Потрошувачка во зима: Зошто автомобилите трошат повеќе гориво на ниски температури?

  spot_img

  Возењето на кратки растојанија во зима не е економично бидејќи тогаш автомобилот троши најмногу гориво, односно моторот не се загрева.

  Во просек, на температура од минус 7 степени, автомобилот троши и до 12 отсто повеќе отколку во пролет или лето на 25 степени.

  Постојат неколку причини за тоа: на моторот му треба малку време за да ја достигне оптималната температура кога работи најефективно. Ладното време го намалува притисокот во гумите што може да го зголеми отпорот на тркалање и потрошувачката (периодично проверувајте го притисокот во гумите).

  Студениот надворешен воздух е погуст од топлиот воздух, така што отпорот при возење и потрошувачката на гориво се зголемуваат.

  Во услови кога на коловозот има снег и мраз има поголемо пролизгување на погонските тркала што ја зголемува и потрошувачката на гориво. Побавното возење до 60 km/h негативно влијае и на потрошувачката на гориво, пишува Revija HAK.

  Паркирањето во потоплите места, како што се гаражите, ќе помогне. Исто така, кога ќе го стартувате автомобилот, почнете да возите што е можно поскоро бидејќи моторот ќе се загрее порано. Не користете ги функциите за одржување/одмаглување и загревање на седиштата предолго.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img