More

  Пост-Ковид – биомаркерите во крвта ќе можат да укажат на оваа состојба и да ја олеснат дијагнозата

  spot_img

  Пост-ковид или пролонгиран КОВИД се јавува по продолжен ковид и може да влијае на целиот организам. Утврдувањето на присуството на биомаркери во крвта е голем предизвик за науката и во голема мера ќе ја олесни дијагнозата на пост-Ковид.

  Научното списание Science предвиде дека пост-ковид тестирањето ќе започне во наредниот период. Има ли шанси да ни дојде таков метод за одредување пост-виде?

  Епидемиологот д-р Славица Марис вели дека пост-ковид е збир на знаци, симптоми и состојби кои вообичаено се јавуваат четири недели или подолго по коронавирусот.

  „Овие симптоми можат да траат многу долго, од неколку недели, месеци, дури и една година. Она што најчесто го сретнуваме како симптоми кај продолжениот ковид е хроничен замор, мака што се влошува со физичка или ментална работа. Одиш уморен да спиеш, уморен се будиш. Пациентите најчесто се жалат на овој симптом“, вели д-р Марис за Нови дан.

  Таа продолжува да објаснува дека тоа никогаш не е само еден симптом, тоа е обично збир од неколку симптоми, имено:

  покачена температура

  невролошки симптоми

  концентрација и нарушување на спиењето

  вртоглавица

  главоболки

  депресија

  анксиозност

  Многу е тешко да се утврди дали овие состојби се резултат исклучиво на пост-осудување, бидејќи некои од нив се јавуваат и во депресија. Слабост може да се појави после секоја болест. Значи симптомите се преклопуваат.

  „Добрата историја е многу важна, како и цела серија лабораториски анализи и други дијагностички мерки“, вели д-р Марис.

  Добрата вест е дека дијагностицирањето пост-Ковид ќе биде полесно.

  „Тоа се биомаркери во крвта чие присуство може да укаже на продолжен КОВИД. Истражувањето објавено во списанието Sciene обезбедува единствена основа за понатамошни клинички истражувања кои секако ќе им помогнат на нашите лекари да ја утврдат оваа дијагноза“, вели д-р Марис.

  Луѓе кои се најмногу подложни на пост-Ковид
  Апсолутно секој може да има пост-ковид, вели докторот, и оние кои имале поблага клиничка слика и оние кои биле хоспитализирани.

  Според неа, поголем ризик од развивање пост-Ковид.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img