More

  Популарната дестинација во Шпанија може да стане премногу жешка за туристите

  spot_img

  Севиља е вовлечена во она што понекогаш се нарекува „Пиринејска печка“ поради топлиот воздух што доаѓа од Северна Африка. Се преземаат мерки за да се обезбеди градот да остане погоден за живеење за граѓаните и посетителите, но расте загриженоста дека овие мерки можеби не се доволни.

  До доцна попладне, непријатно е да се биде надвор во Севилја бидејќи температурите во Андалусија оваа недела се искачуваат на речиси 40°C. Во лето, ваквата топлина е нормална, но во овој период од годината не е.

  Ткаенини за сенка се поставени на важни трговски улици, големи паркови и градини, а владата дури планира да изгради сложен систем на подводни канали за да ги лади тие горе.

  Градоначалникот на овој град е фокусиран на тоа градот да биде погоден за живеење за неговите жители и оние кои го посетуваат во време на климатски промени, пишува SkyNews.Но, постои загриженост дека без оглед на мерките за адаптација, оваа област на Шпанија може да стане премногу жешка за туристите премногу рано во летната сезона, што потенцијално ќе има огромно влијание врз економијата.

  „Можете да преземете мерки на претпазливост со вода, заштита на кожата и сè, но на крајот мора да одите внатре“, рече еден од туристите.

  Оваа епизода на екстремна топлина следеше по топла, сува зима низ Европа и неверојатно топло и суво лето во 2022 година.

  Шпанија, исто така, моментално страда од ниски нивоа на резервоари, а некои акумулации во Каталонија имаат само 10% капацитет. Намалувањето на водата, особено за земјоделска и индустриска употреба, веќе е на сила низ целата земја.

  Хозе Галан, претседател на Здружението на теренски водичи на Националниот парк Донана, ја покажа состојбата на познатиот национален парк. Наоколу се слуша крцкање на автохтони растенија под нозете на минувачите.

  „Тоа не треба да се случува сега – ова се условите што треба да ги имаме во јуни“, рече тој.

  Но, тој опиша како природата секогаш наоѓа начин да се прилагоди. „Повеќе сум загрижен за општеството“, додаде тој.

  „Топлината и сушата поради климатските промени имаат огромно влијание врз водата. Немаме доволно, а користиме премногу. Мораме да го преиспитаме нашиот однос кон водата“, заклучи тој.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img